Manisa’da Genç Tunç Çağı dönemine ait Gölmarmara Kaymakçı yerleşiminde, içinde arpa, buğday ve üzüm çekirdeği olan 3500 yıllık tahıl ambarları bulundu.

Gediz Havzası’nın en büyük Genç Tunç Çağı yerleşimi olan ve 2014 yılında kazıların başladığı Gölmarmara Kaymakçı yerleşiminde 3500 yıllık tahıl ambarları bulundu.

Kaymakçı Arkeoloji Projesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Chris Roosevelt, Kazı Başkan Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. 8 hektarlık bir alanda kale ve evlerden oluşan Genç Tunç Çağı yapıları Manisa’nın tarımına da ışık tuttu.

Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti

Gölmarmara Kaymakçı’nın arkeologlar açısından da dikkat çeken bir yer olduğunu kaydeden Ünlüsoy, bölgenin Truva’nın 4 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Ünlüsoy, “Burası çok büyük bir Genç Tunç Çağı yerleşimi. Türkiye’de ünlü bir Tunç Çağı yerleşimi daha var, orası da Truva. Gölmarmara Kaymakçı Truva’nın 4 katı büyüklüğünde. Bu bölge Gediz Havzası’nda tespit edilen en büyük yerleşme” dedi.

Kaymakçı yerleşiminin Doç. Dr. Chris Roosevelt tarafından yapılan 10 yıllık çalışmanın ardından bulunduğunu aktaran Ünlüsoy, bölgede kazılar sırasında çok sayıda büyük tahıl ambarları bulduklarını açıkladı.

Ünlüsoy, “Evler ortaya çıkıyor, mimarisi hakkında bilgi ediniyoruz. Bizi en çok şaşırtan şeylerden biri yuvarlak planlı, oldukça büyük tahıl ambarlarının sayıca çokluğu oldu. Tahıl ambarlarının çoğu yerleşme terk edilirken boşaltılmış ama bazı kırıntılar kalmış. Şu ana kadar tamamıyla dolu bir ambar bulamadık. Tahıl ambarlarının içinde arpa, buğday, üzüm çekirdeği bulduk. Manisa’da üzüm üretiminin 3500 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Bulunan tohumlar Koç Üniversitesi Arkeoloji Laboratuvarı’nda araştırılıyor” dedi.

Kaymakçı’nın yüksek kale ile çevrili büyük bir kent olduğunu aktaran Ünlüsoy, “Kalenin içinde yaklaşık 2 tane korumalı alan var. En üstte iç kale denilen alan da surlarla çevrili. Bu tip bir plan yüksek yerlere konumlandırılmış, yol güzergahlarında kaleler var. Kaymakçı bunların içinde en büyüğü. Genç Tunç Çağı’nda ticaret yolları çok önemli, özellikle metal ticareti. Bölgedeki ticaret yollarını kontrol altın almak amaçlı kaleler olduklarını düşünüyoruz” diye konuştu. Kazı alanının yanında ziyaretçi merkezi kurulmaya başlandığını kaydeden Ünlüsoy, kazı alanında bulunan materyallerin sergilenebileceğini söyledi.

(Kaynak: Arkeofili.com)


Editör: TE Bilisim