Türk dünyasının sesi: Azerin Türk dünyasının sesi: Azerin
Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkında, Yunus Emre Değerleri Koruma ve Spor Kulübü Derneği (YUNUSDER) suç duyurusunda bulundu.

YUNUSDER yönetimi, dizinin yayınlanan bir bölümünde, İstanbul kadısı olan Ebussuud Efendi’nin ağzından, Yunus Emre şiirlerini okumanın küfür olduğunun ifade edildiğine dikkat çekti. Söz konusu yayınla Türk toplumunda tarihi, milli ve manevi değerler açısından önemli bir yere sahip olan Yunus Emre ve eserleri hakkında izleyenlerde olumsuz kanaat ve izlenim oluşturulduğunu savunan YUNUSDER yönetimi, dizinin yapımcısı, senaristi, yönetmeni ve sorumluluğu olanlar hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

        YUNUSDER Başkanı Hüseyin Kılınç, Muhteşem Yüzyıl dizisinin 21 Kasım Çarşamba günü yayınlanan bölümünde, Pargalı İbrahim Paşa ile dizide İstanbul kadısı olan Ebussuud Efendi arasında geçen diyalogda, Pargalı'nın sorusu üzerine Ebussuud Efendi’nin Yunus Emre şiirlerini okumanın küfür olduğunu yüzü asılarak söylediğini anlattı. Yapımcıların, filmin tarihi olaylardan esinlenerek kurgulanmış bir dizi olduğunu açıkladığının altını çizen Kılınç, ancak dizide değerlerin yanlış ve saptırılarak aktarıldığını kaydetti. Kılınç, şöyle dedi: “Tarihi, milli ve manevi değerlerimiz açısından önemli bir yere sahip olan Yunus Emre ve eserleri hakkında dizide yer verilen ifadeler, diziyi izleyenlerin olumsuz kanaat ve izlenimler edinmesine sebep olabilecek özelliktedir. Özensiz, gerçekle alakası olmayan olaylar gerçekmiş gibi sunularak değerlerimiz yıpratılmaktadır. Bu bağlamda, YUNUSDER olarak söz konusu dizi, yapımcı, senarist, yönetmen ve sorumluluğu olanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Adalet bunun için gerekeni yapmalı.”

        Toplumda yargı değerlerinin yıpratılmasına seyirci kalamayacaklarını belirten Kılınç, Türkiye’nin geleceğini yetiştirirken de doğruluğu kanıtlanmayan birtakım çevrelerin iddialarını mutlak doğruymuş gibi sunmanın çok abes ve yanlış olduğunu ifade etti. Kılınç, “Türk ve İslam dünyası açısından önemli bir yere sahip olan Yunus Emre Hazretleri gibi bu toprakların manevi harcı olan şair, düşünür kimliği ile ülkemizin ve dünyamızın en çok ihtiyacı olan sevgi tohumlarını bu gönüllere serpmiş değerlerimizin, aleni bir şekilde tartışma konusu yapılarak yıpratılmasını kınıyoruz. Bu yanlışlardan bir an önce vazgeçilmeli.” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim