Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti
Büyük bir okur kitlesine sahip olan usta yazar Nazan Bekiroğlu, kitaplarının dizi yapılmasına karşı. Televizyonlarda yayınlanan birçok dizinin kitabın içeriğini yansıtmadığını belirten usta yazar, Nar Ağacı kitabının sinema filmi yapılmasına ise sıcak bakıyor.

Cihan muhabirinin sorularını cevaplayan Nazan Bekiroğlu, kitapları için tiyatro ve senaryolaştırma teklifi yapıldığını, bu teklifleri kabul etmediğini ifade etti. Bekiroğlu, şunları dile getirdi: “Kitaplarıma dizi teklifi gelmedi ancak tiyatro teklifi oldu. Senaryolaştırma teklifi yapıldı. Ancak onları kabul etmedim, ürktüm. Çünkü ne kadar kitabı yansıtacak endişe duydum.”

Nar Ağacı ile ilgili sinema filmi yapılması yönünde teklif olduğunu belirten Bekiroğlu, şu bilgileri verdi: “Çok iyi sinema filmi olur’ yönünde görüşler oldu. Ben de öyle düşünüyorum açıkçası. Kitabın formu, hikayesi, kurgusu sinema filmine uygun. Ancak sürecin nasıl gelişeceği galiba bende endişeye neden oluyor. Film olmasını isterim tabiî ki ama esere sadık kalınmamasından korkuyorum. Bir yazar çok korkar bundan.”

“BENİM DERDİMİ HİÇBİR YÖNETMEN ÇEKEMEZ”

Film olması durumunda, bunun yönetmeni canından bezdirebileceğini vurgulayan Bekiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim derdimi hiçbir yönetmen çekemez diye düşünüyorum. Çünkü çok hassasımdır. Oyuncu seçiminden, kalitesinden, senaryonun yazımına, yönetmenine kadar her şeye karışırım. Hele görüntü yönetmeni çok önemlidir. Fikirlerimin dikkate alınması gerekir. Ve tabi kitabın aynen sinemaya aktarılması gerekiyor. Yani değiştirilmesini istemiyorum. Tüm bunlar oluşursa tabii ki kitabımı sinema filmi olarak görmek isterim.“

Usta yazar, dizilere ise mesafeli duruyor. Dizilerde kitaplara yeterince sadık kalınmadığını belirten Bekiroğlu, “Romanda anlatılan konuya sadık kalınmaması rahatsız edici bir şey, bu, ayna zamanda yazara saygısızlık. Çünkü yazar, kitabına bir duygu vermiş, onu kendisi kurgulamış. Onu farklı kurgulamak doğru değil. Yani öyle bir şey isteseydi yazar, zaten kendisi yapardı. Bunun için değiştirilmesini istemez, değiştirilmemesi gerekir.” diye konuştu.

“BİR ROMANDAN 2-3 BÖLÜM ÇIKAR”

Dizi sektörünün çok farklı olduğuna dikkat çeken Bekiroğlu, şöyle devam etti: “Dizi, sinema filmi gibi değil. Yani bir romandan en fazla 2-3 bölüm çıkartılabilir. Diğer bölümler için mutlaka değişiklik yapmak gerekecek, kitapta olmayan konular, hikayeler ilave edilecek. Maalesef yapılan diziler kitabın içeriğini yansıtmıyor. Ben kendi adıma kitabım böyle değiştirilse üzülürüm.”

Usta yazar, genç yazarlara da önemli tavsiyelerde bulundu. Kitap okumanın insanı inanılmaz şekilde geliştireceğini belirten Bekiroğlu, gençlere çok okuyup çok yazmalarını tavsiye etti. Çok yazmak gerektiğinin altını çizen Bekiroğlu, “Çok okuyup çok yazsınlar ama yazdıklarını asla beğenmesinler. Aksi taktirde kendilerini geliştiremezler. Yani çok çalışsınlar, yırtınsınlar ama ‘yazdığım çok iyi oldu’ demesinler.” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilisim