Talat Ülker'den 'Nasihat' şiiri Talat Ülker'den 'Nasihat' şiiri
Rusya’da, kışın iyi bir şekilde uğurlanması ve baharın sevinçle karşılanması anlamına gelin Maslenitsa bayramı her yıl coşkulu ile kutlanıyor. Tarihi Kızıl Meydan’da düzenlenen etkinliklere katılan binlerce Rus , krep yiyerek ve dans ederek baharın gelişinin kutladı.

Rusya’da yaklaşık bin yıldır kutlanan Slav bayramı Maslenitsa için meydanlara akın eden Ruslar, iki dereceye kadar yükselen hava sıcaklığını fırsat bilerek doyasıya eğlendi. Kızıl Meydan’da bayrama özel hazırlanan pankek ve krepler yenildi, dev semaverde çay demlendi ve özel kazanlarda kara bulgur(greçka) yemekleri hazırlandı.

Maslenitsa bayramını kutlamak için Ukrayna’dan Moskova’ya gelen Kseniya ve Hadejda isimli kadınlar, Cihan Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada bayramın kendileri için sevinç, eğlence ve yedi gün boyunca keyif anlamına geldiğini belirtti. 1998 yılında Moskova’da üniversite bitirdiklerini belirten çift “Burası başkent, çok eğlenceli ve güzel, eski günlerimizi hatırlıyoruz. Maslenitsa’yı buz pateni yaparak, krep yiyerek ve eğlenerek kutluyoruz. Yarın oruç başlıyor, et yemiyoruz, sadece sebze ve meyve, 12 Nisan'a kadar hepimiz oruç tutacağız. Ukrayna-Rusya olayları da şimdi biraz yatıştı (Tanrıya şükür), biz bundan çok memnunuz, kararlar barışçıl veriliyor, ileride bakalım ne olacak, bütün Rusya’ya selam!” yorumunda bulundu.

Bayramı kutlamak için Kızıl Meydan’a arkadaşlarıyla ve akrabalarıyla beraber geldiğini Olga ise Kızıl Meydan’ın kutlamalar için geleneksel bir alan olduğunu ve bu yüzden buraya geldiklerini söyledi. Çocukların çok hoşuna giden gösteriler yapıldığını belirten Rus ziyaretçi, meydanda birçok çeşit krep hazırlandığını belirtti. “Havyarlı, peynirli ve birçok türde reçelli krepler hazırlanıyor. Bütün hafta boyunca evde krep hazırladık, akrabalarımıza ve arkadaşlarımıza ikram ettik.” yorumunda bulunan Olga oruç hakkında ise “Az yiyorsun, az içiyorsun ve kötü şeyler hakkında az düşünüyorsun…” dedi.

KREP, GÜNEŞİN SİMGESİ

Meydana babaannesiyle beraber gelen Grişa ise , Maslenitsa bayramında krep tercih edilmesinin sebebinin, krepin renk ve şekil olarak güneşe benzemesi olduğunu söyledi. Buz pateni olduğu için Kızıl Meydan’ı tercih ettiğini söyleyen Grişa, Maslenitsa’nın Ruslar için en önemli bayram olduğunu sözlerine ekledi. Rusya’da korkuluk yakarak ve krep pişirilerek bayramın kutlandığını belirten çocuklar, panayırı çok beğendiği ifade etti.

Üniversiteden arkadaşlarıyla beraber krep yemeye geldiğini anlatan Yana da Maslenitsa’nın çok eski bir Rus bayramı olduğunu, ancak geçen yıllara göre bu yıl bayramın çok fazla ticarete döküldüğünü belirtti. Meydanda krep, pankek ve diğer ürünlerin satılmasının bayram hissini götürdüğünü belirten Yana, herhangi bir bayram havasında yaşayamadığını vurguladı.

Moskovalı Dina ve Larisa ise bayram hakkında, “Bu bizim Hristiyan bayramımız, büyük oruç öncesi son gün. Temiz bir kalple oruca başlamak için bugünü kutluyoruz. Oruç kelimesini tek kelimeyle açıklamak gerekirse 'dayanmak' diyebiliriz. Düşüncelerden ve bazı yiyeceklerden arınmadır. Bu oruç haftası boyunca sadece iyi düşünmeli ve iyi şeyler yapmalıyız. Kızıl Meydan bugün ışıl ışıl, alışveriş yapmak için burayı tercih ettik.” açıklamalarında bulundu.
Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geçen seneye oranla krep fiyatlarında artış olduğu gözlendi. Ballı krep 100, som balıklı 250, havyarlı krep 350, tatlı ve tuzlu börekler ise 250-500 ruble fiyatlarında alıcı buldu.


Editör: TE Bilisim