Türk dünyasının sesi: Azerin Türk dünyasının sesi: Azerin
Antalya Side Belediyesi Kültürevi'nde sergilenen, 1967 yılında çekilen fotoğraf tarihi ören yerinde 66 yıldır yapılan kazı çalışmalarına ışık tutuyor.

Side antik kent, Türkiye'de Efes'ten sonra ikinci kazı çalışması yapılan antik kent unvanına sahip. Antik kentte ilk kazı çalışmasının 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Öğretim üyelerinden Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel tarafından yapıldığı belirtiliyor. Antik kente 20 yıla yakın kazı çalışması yapan Mansel, ardından tarihi şehri ayağa kaldırma bayrağını öğrencileri Prof. Dr. Jale İnan ve Prof.Dr. Haluk Abbasoğlu'na devretmiş. 46 yıl önce çekilen bir fotoğrafta, antik kentte bir traktör römorkuna yüklenen bir Roma dönemi heykelinin müze götürülmesi hikayesi yer alıyor. Fotoğrafta römorka taşınan heykelin başında Jale İnan ve kazıda görev yapan öğrencileri bulunuyor.

Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, 2. Abdülhamit tarafından Side Selimiye'ye yerleştirilen birinci kuşak Giritlilerin kazılara büyük destek çıktığını söyledi. Birinci ve ikinci kuşak Giritlilerin kazı ekiplerini evlerinde ağırladığını belirten Abbasoğlu, çalışmalarda Sidelilerin başta Arif Müfid Mansel, Jale İnan, Ülkü İzmirliğil ve kendisine hep sahip çıktığını kaydetti. Abbasoğlu, "Side, Efes'ten sonra ikinci kazı çalışması yapılan tarihi öneme sahip tarihi şehir. Tarihi antik şehrin ayağa kaldırma çalışması ve eserlerin Side Müzesi'ne taşınmasında Arif Müfid Mansel ve Jale İnan'ın katkısı büyük." diye konuştu.

Antik kentte tarihi ayağa kaldırma çalışmasını 5 yıldır Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ve ekibi tarafından yapılıyor. Alanyalı, antik kentin önemli bir bölümünün toprak altında olduğunu, şehrin tamamen gün yüzüne çıkartılmasının bir asır sürebileceğini, bunda da en önemli faktörün tarihi şehir üzerinde günümüzde yerleşim alanı olması olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim