Millî şair yazar eğitimci merhum Dilaver Cebeci üstadım Millî şair yazar eğitimci merhum Dilaver Cebeci üstadım
Ankara'da Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen ve şair Bedirhan Gökçe'nin konuk olarak katıldığı 'Keçiören’de Şiir Akşamları Islak Kaldırımlar' programı yoğun ilgi gördü. Programı izlemek için gelenler salona sığmayınca program için açılan ikinci salona sinevizyonla gösterim sağlandı.

        Bedirhan Gökçe, anlattığı fıkralar ve yaptığı esprilerle izleyiciyi güldürürken programda okunan şiirler de izleyenlerden yoğun alkış aldı.

Yıllar önce Ankara’da yaptığı radyo programıyla şairliğe başladığını söyleyen Gökçe, şöyle devam etti: “İnsanların TRT’nin tek tavrına bir aşinalığı vardı. Ben farklı bir şey yapıyordum ve ne yapsam garip gelecekti. Bir risk alıyordum; faks yok, twitter yok, mail yok, mektup atıyorsun ortalama 1 ay sonra geliyor oralardan bu günlere geldik.”

Ankara’daki programlarda daha rahat olduğunu değinen Gökçe, “Ankara’dan çıkmış birisi olarak buradaki programlarda daha rahat, daha şımarık oluyorum, çünkü buradakiler benim ağabeylerim, ablalarım ve kardeşlerim.” ifadesini kullandı.

"ARTIK BİZE HAKKIMIZI VERSİNLER"

Türkiye'de şiirin gelişim ve değişiminden bahseden Gökçe, “Biz şiiri başka bir kavrama soktuk, iyi bir yere getirdik ve halkın arasına indirdik. Beni hep aşağılıyorlar, hiç öven yok. Bu kadar iyi şey yapıyoruz kimse görmüyor; kötü bir şey yapsak bizi tefe koyarlar. Bu sene yirminci yılımı dolduruyorum, artık hakkımızı teslim etsinler.” diye konuştu.

"ŞİİR BU HALKIN BAĞRINDAN KOPMUŞTUR"

Şiir ve şarkıyı birlikte söyleme formatını Türkiye’de ilk defa kendisinin uyguladığını ifade eden Bedirhan Gökçe, “Şiir bu halkın bağrından kopan bir şeydir. Bu halkın bağrında koşma kültürü vardır. Bizim Dadaloğullarımız, Köroğlularımız, Pir Sultanlarımız vardır. Bizim şiir kültürümüz kökenden gelir.” dedi.

"BENİ ÖLDÜRMEK İSTEDİLER"

Ailesinde sağcı ve solcular olduğuna değinen Gökçe, her iki taraftan beslenince önyargısız hareket edebildiğini ve Necip Fazıl’la Nazım Hikmet’i aynı oranda sevebildiğini söyledi.

Bu meselelerin şimdilerde rahat konuşulduğunu belirten Gökçe, yıllar önce çektiği sıkıntıları şöyle anlattı: "Hadi bir 1994–1995 yıllarına gidin, Necip Fazıl’la Nazım Hikmet’in şiirlerini aynı radyo programında okuma cüretini gösterin. Ben bunları hiç insanlarla paylaşmadım. Beni tehdit ettiler, arabama çarptılar, beni öldürmeye kalktılar. Ben bunların üstüne gitmedim, ülkeyi daha fazla germeye gerek yok dedim. “

Programın sonunda Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Bedirhan Gökçe’ye çiçek vererek teşekkür etti. Program şairin 'Sol Yanım' şiirini okumasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim