Türk halklarının kökeni Türk halklarının kökeni
Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Mehmet Zakir Alp’in 'Siirt Halk Oyunları Giysileri ve Oyun Ezgileri' adlı kitabının, Siirt Valiliği'nin destekleriyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce Kültür Yayınları kapsamında ilk baskısı yapıldı.

Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda, kitabın slayt gösteriminin ardından tanıtımı yapılarak, katılımcılara hediye edildi. Kitabı hakkında bilgi veren Müzik Öğretmeni Mehmet Zakir Alp, “12 bin yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ilimizin Mezopotamya’da yer alması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması bakımından zengin folklorik değerlere sahip olduğu bilinmektedir. Siirt halk oyunları halay türünden olup, birlik beraberliği, hasattan sonra gelen ürünün bereketiyle sevinçleri ifade etmesi, hatırı sayılan kişileri (Şeyh, Mir, Ağa) karşılamak için gösterilen saygıyı, acıları ve doğayla mücadeleyi anlatan oyunlarımızın geneli omuz omuza oynanır. Siirt’te 34 farklı halk oyununu tespit ederek, gerek hikayeleri, kullanılan çalgı ve giysileri araştırarak güzel bir çalışmaya imza attığımı umuyorum. Yerel halkın, giyim-kuşam inceliğinin ve güzelliğinin yansıdığı halk oyunlarının ortaya çıkarmış olduğu zarafet, oyunların figürlerindeki uyum ile tutarlılık sayesinde Siirt oyunları, bütün ülke genelinde haklı bir şöhrete sahip olmuştur.” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengizhan Başaran ise halk oyunlarının müzik ezgileri ve giysilerin kitapta yer almasının, gelecek nesillere kültür mirası olarak aktarılması açısından oldukça önem arz ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim