İstanbul Kırım Derneği Atilla Yayım’ı konuk ediyor İstanbul Kırım Derneği Atilla Yayım’ı konuk ediyor
‘Pembe dizilerin’ memleketi Latin Amerika ülkelerinden Şili’de, Şehrazat ve Onur arasındaki aşkı konu alan “Binbir Gece” dizisi büyük ilgili gördü. Şili televizyonları bu ilgi sonucu ‘prime time’da değişiklik yapmak zorunda kaldı.

Şili’nin "Canal 13" televizyonu geçen hafta da “Muhteşem Yüzyıl” dizisini yayınlamaya başladı. Dizinin baş rol oyuncusu Halit Ergenç ise artık bu ülkede çok ünlü bir isim.

Haber ajansı AFP, Türk dizilerinin Güney Amerika ülkelerinde hızla yayılması ile ilgili haber yayınlarken, “Türk dizileri, ‘pembe dizi’ ülkesi Latin Amerika’yı işgal etti” başlığını kullandı.

Şilili oyuncular tarafından İspanyolca seslendirilen “Binbir Gece” dizisinin, kanala büyük bir seyirci kitlesi kazandırdığı belirtildi. Bunun sonucu Latin Amerika ülkelerindeki televizyonların yöneticileri, Türk dizilerini ithal etmeye başladı. Bu ülkeler daha çok dünya geneline “Ugly Betty” gibi kendi ‘pembe dizi’lerini ihraç etmekle biliniyordu.

Şili’nin lider yayıncılarından "Canal 13" diziyi geri çevirirken, sıkıntılı bir süreçten geçtiği belirtilen Mega televizyonu “Binbir Gece” dizisini aldı. Mart ayında yayınlanmaya başlamasıyla kısa sürede yılın en çok izlenen dizisi oldu. Ayrıca kanal, ülkede 2014 yılında kar eden tek televizyon oldu.

Bu başarı, Canal 13 de dahil, Şili televizyonlarını kendi Türk dizilerini almaya yönlendirdi. Mega ise bu arada iki Türk dizisi daha aldı: “Fatmagül’ün Suçu Ne?” ve “Ezel”.

“Binbir Gece” dizisi artık Kolombiya’da da oynarken, Uruguay, Brezilya, Ekvator ve Peru’da da yayına hazırlanıyor. Dizi ayrıca Arjantin ve Bolivya’ya da satıldı.

Türk dizileri Orta Doğu ve Avrupa’da bir dizi ülkede beğeni toplarken, Amerika ülkeleri piyasasına girememişti. Ancak şimdi bu ülkelerde Türk dizilerinin hızla yaygınlaşması bir devrim olarak görülüyor. Türk dizilerinin dağıtımını yapan Global Agency’nin Başkanı İzzer Pinto, "TotoTv News"e yaptığı açıklamada, “Latin Amerika piyasasına girmemiz çok zaman aldı.” dedi.

Miami merkezli dağıtım şirketi Somos Distribution Başkan Yardımcısı Francisco Villanueva, şirketinin 5 Latin Amerika ülkesinde, bazıları uyarlama bazıları ise bütün yapım olarak, yaklaşık 10 Türk dizisi sattıklarını söyledi.

Şilili uzmanlar, Türk dizilerinin bir zamanlar pembe dizi ihraç eden ülkedeki bu başarısını, yapımların “daha çok aşk ve daha az cinsellik içerdiği” şeklinde açıklıyor. Latin Amerika dizilerinin daha çok cinsellik içeren dizilere dönüşmesi ile izleyici kitlesini kaybettiği ifade ediliyor.

Bu arada Şili’nin Canal 13 televizyonu geçen hafta da “Muhteşem Yüzyıl” dizisini yayınlamaya başladı. Dizinin baş rol oyuncusu Halit Ergenç ise artık bu ülkede çok ünlü bir isim.

Editör: TE Bilisim