İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
 Türkoloji'de ''Man'' meselesi..

Türk-men olmadan çok önceleri  Ön-Türklerin Tu-As-Uz gibi tek heceli adlarından biri de Man imiş.Manların Güneş ve Aya inanan ilk insanlardan oldukları da varsayılıyor.Bu ''Manlar''(Ön-Türkler) Türkistan'a geldiklerinde 3 ana kola ayrılmışlar .

Kuzey koluna ''Karaman'' ,orta koluna ''Sarıman'',batı koluna da ''Akman''(Akpan)lar denmiştir.Akmanlar ve Karamanlar daha sonraki dönemlerde  Kıpçaklar içerisinde yer almışlar bilahare Oğuzun 24 boylu dağılımda da Üçok'ların Dağhandan gelme Salur boyunun içerisinde yer bulmuşlardır.Doğu Türkistan'da Salur adlı bir köyde yaşayan 700 küsur Türkün yarısını Akmanlar yarısını da Karamanlar oluşturmaktaymış. Oğuzun Ayhan dan olma Yazır boyunun ise Sarıman kolundan gelme ihtimali yüksek imiş.

Anne tarafından dedemlerin önce lakapları  sonra soyadı kanununu müteakip soyadlarının Akman olması hasebiyle konu şahsımın ilgisini çok çekti.Bu  arada önemli bir şey daha öğrenmiş olduk  atasözlerine yansımış olan ''Karamanın koyunu sonradan çıkar oyunu'' sözünün muhatapları olan Karamanlılardan sadece yakın tarihte Anadolu'da değil Coğrafyanın pek çok yerinde ve zamanın büyük bir diliminde de biz Akmanlar çok çekmişiz be...

Not:Bu değerli bilgilerin çoğu Kazak Alim Koyşığara Salgaraulı beyin ''Dünyanın her yerinde ilk Atanın izi var '' kitabından alınmıştır.

Ali Koray



Editör: TE Bilisim