Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış! Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış!
Ünlü mutasavvıf ve divan edebiyatı şairi Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin doğumunun 100. yıl dönümü nedeniyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) 2014 yılının ‘Hulusi Efendi Yılı yapılması için adaylık başvurusu yapıldı.

Malatya’nın Darende ilçesindeki Hulusi Efendi Vakfı’ndan yapılan açıklamada, ‘Garazsız hem ivazsız hizmet et her canlıya/ Kimsesizin, düşkünün ayağı ol, eli ol’ dizelerinin yazarının 100. doğum yıldönümü dolayısıyla 2014’ün UNESCO tarafından “Hulusi Efendi Yılı” olması için adaylık başvurusunda bulunulduğu belirtildi.

Osman Hulusi Ateş Efendi’nin evrensel değerlere önem veren, kurduğu vakıf ve bıraktığı eserleriyle birçok güzelliği asrımızda bütün dünyaya ulaştırdığına dikkat çekilen açıklamada, “Hulusi Efendi herkese değer veren düşünce ve görüşleriyle insanlığa hizmet etmiştir. Eğitim, kültür, sosyal, sağlık, sanat, bilim, mimari, ekonomi gibi alanlarında hizmetlerini halka halka genişletmiştir. ‘Her canlıya hizmet’ prensibiyle Darende’den tüm dünyaya hizmetler taşımış, arkasında bıraktığı eşsiz eserleri ve kurduğu vakıfla bu hizmetlerin artarak devam etmesine vesile olmuştur.” denildi.

1914-1990 yılları arasında yaşayan Hulusi Efendi’nin hem mutasavvıf hem de divan şairi olduğunun altı çizilen açıklamada, “76 yıllık ömründe bir insanın yapması hayli güç işleri başarıp, geriye büyük eserler bırakmıştır. Kurduğu vakıfla bugün olduğu gibi ileride daha nice hayırlı işlere vesile olacak hizmetlerin temelini atmıştır. ‘Doğruluk karın olsun vefa şiarın olsun / Fazilette sehada örnek insan ol örnek’ sözlerinde olduğu gibi 1914-1990 yılları arasında yaşadığı devre insani değerler saçan, kalemi ve kelamıyla, ölümsüz eserleri ve hizmetleriyle gönüllere taht kurmuştur. Soyunun anne ve baba tarafından Hazreti Muhammed’e (s.a.v) ulaşmaktadır. Hulusi Efendi’nin sadece gönüllerin insanı değil, aynı zamanda sosyal hayata katkıları ile toplumun saygı, sevgi ve muhabbet beslediği örnek bir şahsiyet olduğu belirtilen açıklamada; “O, insanların dertlerine derman olmuş, sosyal, kültürel, ilmi ve irşat faaliyetlerinin yanında, insanlarla ilişkilerinde dürüst, cömert, başkalarına yük olmayan, onların yükünü paylaşan bir kişi olmuştur. O, kendi elinin emeği ile geçinen, kimseye kötülük etmeyen, kendisine yapılan kötülüğü de affedebilen, her fırsatta tüm çevresine birlik, beraberlik ve barışçıl mesajları veren biridir.” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim