Türk dünyasının sesi: Azerin Türk dünyasının sesi: Azerin
Avrupa Miras Günleri ‘Kırsal ve Kentsel Mirasın Birlikteliği’ temasıyla Bursa’da başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve Bursa Valiliği’nin desteğiyle gerçekleştirilen Avrupa Miras Günleri 3 gün sürecek.

Tayyare Kültür Merkezi’ndeki açılış Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Adaylık Dosyası Tanıtım filmiyle başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açılışta yaptığı konuşmada, Bursa’nın dünya mirası listesine girmeye değer pek çok özelliği bünyesinde barındıran bir şehir olduğunu söyledi. Bursa’nın ‘tarih ve kültür başkenti’ olduğunu ifade eden Altepe, “Tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir olan Bursa, Avrupa kültürünün birikim ve zenginliğini ortaya koyarak bu bilincin gelişmesi için en uygun şehirlerden biridir. Müze kent Bursa’da, kültürel mirasın her türlü güzelliğini bulmak mümkün. Bursa, 3500 yıllık geçmişinin yanı sıra 8500 yıllık Arkeopark’ı ile de tarihe ışık tutuyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de kent kültürünün öne çıkaran çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.

Başkan Altepe, Bursa’da tüm tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını hatırlatarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak oluşturduğumuz birimlerle, Cumhuriyet’in ilk yapılarından başlayarak, kent ziynetlerini öne çıkarma noktasında çalışmalarımızı yaptık. Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdık, tüm üniversitelerimizle diyaloga geçtik ve Bursa’yı bir laboratuara çevirdik. Bursa’nın her alanda değerinin artması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Başkan Altepe, ayağa kaldırılan eserlerin işlevlendirilerek değerlendirildiğini anlatırken, “Tarihi eserlere fonksiyon kazandırılması önemliydi. Bu eserler sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin merkezi haline geldi, işlev kazandı. Hedefimiz Bursa’nın sarayının da ortaya çıkarılmasıdır. Bey Sarayı’nı da en kısa zamanda orijinal haliyle ortaya çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, kent kültürü konusunda 9 yılda 155 eserin hazırlandığını, 3 yılda ipek, bilim ve kılıç kalkanın da aralarında bulunduğu 5 müzenin kente kazandırıldığını ve 7 yeni müzenin daha Bursa’ya kazandırılacağını ifade etti. Arkeopark ile insanların zaman tüneline gireceğini de sözlerine ekleyen Başkan Altepe, “Bursa’da gerçekleştirilen Avrupa Miras Günleri, Avrupa’nın bir parçası olduğumuzu gösteren önemli çalışmalarımızla Bursa’nın ve Türkiye’nin tanıtımına ve turizmine katkı sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

MARMARAY TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKILDIĞI İÇİN GECİKTİ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı da ‘Avrupa Miras Günleri’nin tarihiyle ilgili bilgiler verdiği açıklamasında, “Bursa’daki tarihi dokuya ve Balkanlardaki tarihi kültür mirasına sahip çıkılması adına yapılan çalışmalardan dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye’nin tarihi mirasa çok büyük değer verdiğini belirten Arıcı, Marmaray’ın gecikmesinin sebebini de Yenikapı’da çıkan tarihi kültürün önemsenmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi. Arıcı, organizasyonun Bursa’nın tanıtımına katkı sağlayacağını vurgulayarak, “50 ülkede kutlanan Avrupa Miras Günleri’nde ele alınan ve kültürel mirasın korunması adına yapılan çalışmalar, hem ulusal hem de uluslararası çapta zengin kültürün korunmasında etkili olmaktadır. Avrupa Miras Günleri, Avrupa Kültür bilincinin gelişmesi ve etkileşiminin de sağlanmasına neden olmaktadır.” diye konuştu.

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise Bursa’nın tarihe yön veren şehirlerden biri olduğunu hatırlatarak, “Bursa, Türkiye’nin 2023 hedefine taşınacağı önemli noktalardandır. Bursa, 4 mevsim alternatif turizm imkanı sunan önemli bir kültür ve turizm merkezi konumundadır. Bursa, ortak bir kültürü oluşturmak ve kültürel mirasın korunması amacıyla ciddi adımlar atmaktadır. Kente gelen konukların Bursa’nın güzelliklerini yudum yudum içeceğini umuyorum.” dedi. Usta, Türkiye’nin tanıtımı, iletişimi ve işbirliği noktasında da organizasyonun önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından, UNESCO Dünya Mirası Adaylık Süreci ve Yönetim Planı konulu panel gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan, ‘Adaylık sürecinde Bursa ve Büyükşehir Belediyesi’nce Yürütülen Çalışmalar’ konusunu detaylarıyla anlattı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın başkanlığını yaptığı oturumda; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Uzmanı Seda Duzcu, ‘UNESCO Dünya Mirası Alanları - Türkiye’ konusunu, İKÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, ‘Bursa ve Cumalıkızık Yönetim Planı’ konusunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Uzmanı Umut Özdemir de ‘Avrupa Miras Günleri’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Avrupa Miras Günleri, kentin tarihi ve turistik mekanları ve müzelerinin gezilmesi ve çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Editör: TE Bilisim