İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Usta yazar Yaşar Kemal'in ölümü, Fransa’da geniş yankı buldu. Vefat haberine ülkenin ulusal gazeteleri geniş yer ayırırken, Yaşar Kemal’in Türkçenin en ünlü yazarlarından olduğuna dikkat çektiler.

Fransa’nın prestijli gazetelerinden Le Monde, "Türkiye’nin öteki sesinin" hayatını kaybettiğini aktardı. Haberde, Türkiye Cumhuriyeti ile aynı yaştaki yazarın ölmüüne Türkiye’nin ağladığı aktarıldı. Gazete sol görüşlü olduğunu vurguladığı Yaşar Kemal’in ömrünün büyük kısmının mahkeme koridorlarında geçtiğini hatırlattı.

Liberation gazetesinde Marc Semo imzalı yazıda ise Kürt sorununa dikkat çeken Yaşar Kemal’in geride büyük eserler bıraktığı belirtildi. Yaşlılığına ve bir gözünün görmemesine rağmen ömrünün sonuna kadar yazı yazmaya devam ettiği kaydedildi. Haberde, yazıları ve özellikle Kürtlere yönelik adaletsizlik ve zorbacılığa karşı takındığı tavır nedeniyle 20’den fazla dava ile karşı karşıya kalan ünlü yazarın, bir dönem hapis de yattığı aktarıldı.

Le Figaro gazetesi ise "Anadolu'nun keskin kalemi" Yaşar Kemal’in Türkiye’nin en büyük kalemlerinden olduğunu yazdı. Gazete, yazarın romanlarının 40'tan fazla dile çevrildiğini kaydetti. Le Figaro, Yaşar Kemel’in Nobel’e aday gösterilen ilk Türk yazar olduğuna da dikkat çekti.

Fransa’da büyük hayran kitlesine sahip ünlü yazar Yaşar Kemal, 1977’de "Yer Demir Gök Bakır" ile Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı ödülüne hak kazanmıştı. Ayrıca, 1984 yılında da Fransa devletinin en yüksek nişanı olan Legion D'Honneur nişanını almıştı.

Editör: TE Bilisim