Talat Ülker'den 'Nasihat' şiiri Talat Ülker'den 'Nasihat' şiiri
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı (TDKBA)'nın kalıcı eser niteliğindeki ilk yayını, Yunus Emre’nin ‘Nasihatler Kitabı’ oldu. 8-18 yaş grubunu tercih eden 2013 TDKB Ajansı, Nasihatler Kitabı’nı çocukların anlayabilecekleri şekilde Türkçeleştirdi ve resimledi. Kitap, ilk etapta, Türkiye genelinde isminde Yunus Emre geçen ilk ve orta öğretim kurumlarına gönderilecek.

Doç. Dr. Ziya Avşar tarafından yayına hazırlanan 145 sayfalık kitap, ilk baskısında 40 bin adet basıldı. Kitaba, http://www.eskisehir.gov.tr/sarici/ekitap/nasihatlerkitabi.pdf adresinden de PDF formatında ulaşmak mümkün olacak. Yunus Emre’nin, özellikle dervişleri eğitmek için çok sade bir dille yazdığı bu kitabın içeriğine yeni kuşaklar, bu sayede ulaşabilecek.

2013 TDKB Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, kitabın sunuş yazısında, nasihatin, bilgi ve tecrübeyi aktarma araçlarından biri olduğunu söyledi. Vali Koçdemir, şöyle dedi: “Nasihatin etkili olması, söyleyenin samimiyetine bağlıdır. Özü sözü bir olanın söylediğine inanılır. Özü sözü bir olmaktan söz edildiğinde ilk akla gelen isimlerden birisi Yunus Emre’dir. Öyle olduğu için o Eskişehir’in evladı olmakla kalmamış, herkesin ‘Bizim Yunus’u olmuştur.”

Yunus Emre’nin Nasihatler Kitabı’nda, hayatın zehir ve panzehirlerini açıkladığını dile getiren Koçdemir, “Yunus Emre’nin az bilinen bu kıymetli eserinin, yeni nesillerin Türk kültür mirasını devralmalarına, onu daha da zenginleştirip sonraki kuşaklara aktarmalarına vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Doç. Dr. Ziya Avşar da şöyle konuştu: “Nasihatler Kitabı, iki fonksiyonlu bir eğitim kitabıdır. Bir ahlak, ilim, irfan ve edep birikimi vardır. Bunların çok anlaşılır bir dille ve diğer nasihatname türlerinde rastlanmayan bir üslupla verilmesi önemlidir. Vücudu bir şehir gibi düşünürseniz, Yunus, bu kitapta vücudu bir şehir gibi düşünmüştür. Olumsuz kavramlar şehri işgal eden eşkıyalardır, olumlu kavramlar ise şehri kurtarmak için mücadele edenler. Her olumsuz kavramın karşısına, onu yenebilecek bir kavram yerleştirilmiş ve bunlar kişileştirilerek ortaya konmuştur.”

"ÇOCUKLAR İÇİN HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ"

Kitabın görsel tasarım editörlüğünü üstlenen Doç. Dr. Hüseyin Eryılmaz ise “Bu kitap, özellikle çocuklara yönelik hazırlandığı için figürleri onların kendileri ile özdeşleştirmelerini, kendilerine daha yakın hissetmelerini göz önünde bulundurduk. Bu özgün Yunus karakterinin yanı sıra kullandığımız renkler ve fontları da yine çocukların eseri okuma ve inceleme sürecinde kolay algılayabilecekleri şekilde geliştirdik. Yani görsel iletişimin bütün kuralları bu çalışmada gözetildi.” ifadesini kullandı.

NASİHATLER KİTABI NEDİR?

Yunus Emre’nin, dervişleri eğitmek amacıyla yazdığı öğretici bir mesnevidir. Edebiyatımızdaki nasihatname türünün özgün örneklerinden biri olan eser, kullandığı yöntem yönünden diğer nasihatnamelerden ayrı bir yerde durur. Yunus Emre, bu eserinde, alegorik (sembolik) bir dil kullanarak ahlaki kavramları kişiselleştirme yoluna gider.

Editör: TE Bilisim