Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
 Türkiye'de kiliseden camiye çevrilen 2 tane ayasofya var. Bir tanesi Gümüşhane Merkez Kabaköy Ayasofyası bir taneside Fatih Sultan Mehmet han'ın fermanıyla camiye çevrilen İstanbul Ayasofya camiidir. 
Gümüşhane'deki Ayasofya Trabzon'un fethinden sonra camiye çevrilen ve günümüze kadar ibadete açık olan ibadethanedir. Gümüşhane'nin Merkeze bağlı merkezi bir köyü olan Kabaköy'de Osmanlı yönetiminin kararıyla bir aileye vakfedilip uzun yıllar ilim irfan islami ilimlerin tedrisatının yapıldığı bölgenin müslüman Türkler tarafından yurt edinilmesinin mührü olmuştur. Kabaköy Ayasofya cami cemaatinin uzun yıllar katkı destek ve manevi duygusal tarihi kültürel miras olarak korunmuştur. Gümüşhane Ayasofyası ibadete resmen açık olmasına rağmen bölgeden fakirlik sonucu oluşan göç cami cemaatini azaltmış neredeyse fiilen kapanma noktasına getirmiştir. Bu ibadethane ile alakalı aşağıda geniş bilgiler yer almaktadır.

İstanbul Ayasofya camii Fatih'in "Kim benim mabedimi cami olmaktan çıkarırsa Allah'ın gazabı onun üzerine olsun" vasiyetine rağmen kapalıdır. Kapanması yürekleri yaralamıştır. Türk milletinin tarihinde hüzünlü, buruk bir olay olarak yer almıştır. Bugün açılması için hangi engel vardır. Bu ülkede akdamar kilisesi ermeniler için, sumele manastırı rumlar için, Taksiyarhis Kilisesi yine yunanlılar için restore edilirken daha binlerce kilise kültür bakanlığı maharetiyle restore edilip ibadete ve turizme kazandırma adına yapılırken Ayasofya kendisine vurulan zincirlerin kırılmasını beklemektedir. Ayasofya mahsundur, Ayasofya'nın şahsında müslüman Türk milletinin geleceği zincirlenmiştir. Muhafazakarlığıyla övünen AKP iktidarı ve onun kültür bakanı kiliseleri birer birer onarırken hangi tarihi camiyi onarmıştır. Sayın kültür bakanını bu konuyu açıklamaya davet ediyoruz. Yunanistan'daki tarihi osmanlı yadigarı camiler, hamamlar vd. eserler kaderine terk edilirken bu kilise tamiri ve onarımı aşkını anlamakta zorluk çekiyoruz. Nerde kaldı mütekabiliyet esası? Batı trakya'daki camiler bar'a, pavyon'a, içkili restaurant'a çevrilip görenlerin içini burkup hüzne boğmaktadır. Rodos, Midilli, Girit ve Ege Adalarındaki camiler ve tarihi eserler kaderine terk edilmiş metruk virane bir haldedir. Bu ülkede camileri müslümanlar, kiliseleri devlet mi tamir etmektedir? Yunanistan'dan meslektaşınız, dostlarınızdan bu eserleri tamir etmesini istediniz mi? 




TÜRKÇESİ



Editör: TE Bilisim