Üç Tarz-I Siyaset... Üç Tarz-I Siyaset...
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Sezai Dumlupınar, Irak’ta İngilizlere karşı kazanılan Kut-ül Amare Zaferi’nin Anadolu’nun güneyden işgalini geciktirdiğini söyledi.
Kut-ül Amare Zaferi Sempozyumu’nda konuşan Dr. Sezai Dumlupınar, “Böyle bir zafer olmasaydı 1915’in hemen başında Anadolu güneyden hemen işgal edilecekti.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Marmara Üniversitesi Fen Adebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 100. Yılında Kütulamare (Kuy-Al-Amara) Zaferi Sempozyumu Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Sempozyuma yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Erhan Afyoncu’nun açılış konuşmasıyla başlayan sempozyumda, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman hazır bulundu. Sempozyum üç oturumda yapıldı.

13 BİN İNGİLİZ ESİR ALINDI

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya başkanlığındaki ilk oturumumda ‘Askeri açıdan Irak Harekatı’nın değerlendirilmesi’ temalı bir sunum yapan Harbiye Askeri Müzesi Müzecilik Grup Başkanı Dr. Zekeriya Türkmen, Kut-ül Amare Zaferi’nin önemli bir zafer olduğunu söyledi. Dr. Türkmen, ”İngilizlerden esir aldığımız 13 bin 786. Bunlardan 5'i generaldi, 481’i subaydı. İngiliz harp tarihinde böyle olay yaşanmamıştır. Bu kadar kalabalık bir teslim söz konusu değildir. Çanakkale’den sonra Birinci Dünya Harbi'nin en önemli zaferlerinden olan bu zaferden yeterince yararlanamadığımızı ifade etmek isterim.” diye konuştu.

Türkmen, Kut-ül Amare Zaferi’nin Osmanlı Ordusu’nun zor şartlarda, imkansızlar içerisinde, Çanakkale’den sonra İngilizlere karşı kazandığı, bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı bir zafer olduğunu kaydetti.

'KUT-ÜL AMARE İŞGALİ GECİKTİRDİ'

Sempozyumda, ‘Kut-ül Amare Zaferi’ne giden süreçte İngilizlerin stratejisi’ temalı bir sunum yapan İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Sezai Dumlupınar ise bu zaferle İngilizlerin Çanakkale’den sonra dünyada bir kez daha imaj kaybına uğradığını söyledi. Kut-ül Amare Zaferi’nin İngilizlerin ilerleyişini frenlediğini dile getiren Dumlupınar, “Böyle bir zafer olmasaydı 1915’in hemen başında Anadolu güneyden hemen işgal edilecekti. Kut-ül Amare Andolu’nun güneyden işgalini geciktiren bir zaferdir.” diye konuştu.

Dumlupınar, aylarca süren kuşatma sonunda kazanılan bu zaferin başta Osmanlı Devleti'nde olmak üzere tüm Müslüman dünyasında sevinçle karşılandığını ve bu zaferin İngilizlerin Bağdat’a girişlerini geciktirdiğini ifade etti.

Öte yandan, sempozyum kapsamında Kut'ül Amare Zaferi içerikli belgeler ile fotoğraf ve çizimlerinin yer aldığı sergi açıldı.


Cihan

Editör: TE Bilisim