Olcay Kılavuz Mersin'de bir dizi ziyaret ve programa katıldı. Olcay Kılavuz Mersin'de bir dizi ziyaret ve programa katıldı.
Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi Derneği (MEKADİM) tarafından düzenlenen
sema, semah ve devran 'İlahi Aşk' konulu gösteri izleyenleri büyüledi. Program farklı kültürleri aynı çatı altında bir araya getirirken CHP İl Başkanı Faruk Akar önümüzdeki günlerde çok daha farklı yapıları bir araya getirilmesini istedi, AK Parti İl Başkanı Mekin Merter Salt ise Mersin gibi çok kozmopolit bir şehirde bu tür organizasyonların yapılmasının farklı kültür gruplarının bir birlerini tanıması ve anlaması açısından çok faydalı olduğunu kaydetti.
Mersin'de Kültür Merkezinde MEKADİM tarafından Sema, Semah ve Devran 'İlahi Aşk' konulu bir program düzenlendi. Program Mersin'deki farklı kültürleri bir araya getirirken Hristiyan din temsilcileri de etkinliği izleyenler arasında yer aldı. Salonun tıklım tıklım dolduğu etkinlikte sahneye ilk olarak Devran ekibi yer aldı. Devran'da Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'na Mersin Devlet Klasik Müzik Korosu eşlik etti. Sanatçılar söyledikleri bir birinden güzel ilahilerle programa katılanları unutulmaz anlar yaşattı. Sahneye daha sonra ise Nevşehir Hacıbektaş Semah Topluluğu çıktı. Semah topluluğu gösterileri ile vatandaşları farklı bir atmosfere götürdü.
Sahneye son olarak ise yine Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu çıktı. Topluluğun sunduğu sema gösterisi vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.
Gösteriler sırasında bazı vatandaşların göz yaşlarını tutamadığı görüldü. Programda bir konuşma yapan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Sekreteri Ahmet Muharrem Atlığ, Abdülkadir-i Geylani, Hacı Bektaş'ı Veli ve Mevlana'nında aralarında olduğunu belirtti. Son günlerle bazı mihrakların insanları bir birine düşürmeye çalıştığını anlatan Atlı, "Bunca fitne çıkartanların, bizi birbirimize düşürmek isteyenlerin, laf taşıyanların, Hacı Bektaş'ı Veli ile Mevlana arasında fitne çıkartmak için mekik dokuyanların arasında biz Hacı Bektaş'ı Veliler'e Mevlanaya hasretiz. Ya Abdülykadir'i Geylani onlarda bizim misafirimiz ama aslında biz onların misafiriyiz." diye konuştu.

Programın sonunda ise etkinliğe sponsor olan iş adamı Ömer Çetinkaya'ya MEKADİM'in plaketini AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt verdi. Bozkurt, konuşmasında MEKADİM'e ve bu güzel diyalog ve kültür ortamını hazırlayanlara teşekkür ederken "Bu işler maddiyatsız olmaz. Her ne kadar manevi bir coşkuyla coşuyorsak ta madde olmadan da olmuyor. Bunu sağlayan Ömer Çetinkaya'ya teşekkür ederim." dedi.

AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt ise gazetecilere yaptığı açıklamada farklı kültürlerin bir arada, beraber kardeşçe ve dostça yaşamasının önemine dikkat çekti.

"Hele 21. yüzyılı yaşadığımız şu günlerde farklı kültürlerin bir birini tanıması bir birlerine kendilerini ifade etmesi çok daha önemli" diyen Salt, "İnsan bilmediğinden korkar. Kültürler; yaşayışları inançları ve davranış biçimleri ile başkaları tarafından bilinmek ister. Bilinmeyenler için acaba denir, şüphe uyandırır, korku oluşturur. Onun için farklı inanç guruplarının kendilerini ifade edebildiği bu tür ortamları ben benimsiyorum. Özellikle Mersin gibi çok kozmopolit bir şehirde bu tür organizasyonların yapılmasının farklı kültür guruplarının bir birlerini tanıması ve anlaması açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Faruk Akar ise MEKADİM'in toplantısına daha öncede giderek birlikte yemek yediklerini hatırlattı. Böyle bir derneğin Mersin'de çeşitli kültürleri bir araya getirmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Akar şöyle devam etti: "Bugün de hem semah'ın hem devranın hem de sema gösterilerinin bir arada olması çok güzel. Ben Mersin'de bu dernek yöneticilerini tebrik ediyorum. Bende kendileri ile birlikte olmaktan memnun oluyorum. Umuyor ve diliyorum ki önümüzdeki günlerde çok daha çeşitlendirerek çok daha farklı yapıları bir araya getiririz. Mersin'in barış ve kardeşlik kenti olduğunu bütün Türkiye'ye bir kez daha göstermiş oluruz."


Editör: TE Bilisim