MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir mezarlığını modern bir görünüme kavuşturacak olan proje görsel brifingle tanıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Mezarlıklarda da ölülerimize saygı için yeni şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem ölülere hem dirilere hizmet etmenin bilincindeyiz. Türkiye’de bir mezarlıkta yapılacak çalışmalar anlamında yeni ve ilk çalışma olacak.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi 850 bin metrekarelik alana sahip olan kentteki Asri Mezarlığı’nın 400 bin metrekarelik alanına yapılacak olan modern peyzaj çalışmaları ve çevre düzenlemesini görsel brifingle tanıttı. Tanıtım mezarlığın 4. kapı girişinde yapıldı. 8 milyon TL’ye mal olacak çalışmalar hakkında Başkan Mustafa Çelik, gazetecilere bilgiler verdi. Hep yeni işlere ve ilklere imza attıklarını söyleyen Çelik, “Türkiye’de bir mezarlıkta yapılacak çalışmalar anlamında yeni ve ilk çalışma olacak. Belediye başkanı olarak şehrimizde yaşayan vatandaşların hayat konforunu arttırmak birinci görevimiz. Mezarlıklarda da ölülerimize saygı için yeni şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem ölülere hem dirilere hizmet etmenin bilincindeyiz.” dedi.

“Mezarlık camisi, gasilhane ve hizmet binası, taziye evleri, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları, mezarlık bilgi sistemi yapıyoruz.” diyen Çelik, şöyle konuştu: “Defin hizmetlerine de bir takım yenilikler getiriyoruz. Cenaze hizmetlerinin tek yerden yapılması bizim ana hedefimiz. Yıkanması, kefenlenmesi, morg da bulundurulması, namazının kılınıp defnedilmesi bizim ana hedefimiz. Bunun için mezarlığımızın ana girişinde hizmet binası olarak bulunan binayı yıkıp butik çok özel bir cami yapacağız. Yaklaşık bin metrekare olacak bu camimiz. Selçuklunun izlerini taşıyacak. Biraz da neoklasik tarzda olacak. Titizlikle üzerinde durduğumuz bir proje. Hemen önünü de cenaze namazının kılınacağı bir avlu olarak hizmete açacağız. Hizmet binası yapacağız. Defin işlemleri için 20 dolaplı morg da olacak. Zemin katında da cenaze yakınları için dinlenme alanları oluşturacağız. Bu binanın da mimarisi camimizin mimari tarzında yapılacak. 2 tane taziye yeri yapılacak. Peyzaj çalışmaları ile mezarlık alanını yemyeşil bir alana çevireceğiz.”

TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Projenin tüm Türkiye'ye örnek olacağını vurgulayan Başkan Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Tüm Türkiye’ye bu mezarlık örnek olacak ve ses getirecek. Bu 850 bin metrekarelik alanın 400 bin metrekaresi bizim peyzaj yapacağımız alan. Bu 400 bin metrekarelik alanda ne toprak ne de toz göreceksiniz. Bu alanda yeşil alan ve çiçek olacak. Mezarlığın içeriğine uygun sert zemin çalışmaları yapılacak. Her mezar başına kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruyacak, tabureleri ve ses sistemi olacak yenilikleri yapacağız.”

MEZARLIK BİLGİ SİSTEMİ KURUYORUZ

Mezarlığa gelen vatandaşların kendi yakınlarının mezarlarını bulmada zorlandıklarını anlatan Mustafa Çelik, mezarlık bilgi sistemi kurarak insanların mobil cihazlarla isim-soyisim girerek mezarının yerini tespit edebileceklerini söyledi. Çelik, konuşmasını şöyle noktaladı: “Mezarlık bilgi sistemi kuruyoruz. Mezarlığa gelen ve mezarının yerini unutanlar için de mezarlık bilgi terminalleri kuruyoruz. Gelenler isim soy isimle, ister ada parsel numarasını yazarak elinde bir kağıtla mezarlığın yerini bulabilecek. Hem cep telefonları ve mobil cihazlar ile yerlerine erişilecek. Bütün yapacağımız işlerin yapım bedeli tam 8 milyon TL'dir. Bunun içinde cami, hizmet binaları, taziye yerleri yok, sadece yeşil alan çalışmaları için 8 milyon para harcayacağız. İnşallah bir ay içerisinde ihaleyi yapar, yaz içinde de çalışmaya başlarız.”

Konuşmanın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, gazetecilerle mezarlık içerisinde yapılan çalışmaları inceledi.
Cihan

Editör: TE Bilisim