Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!
1800'lerde Yahudi asıllı Joseph Halevy ile başlamıştır.

Nineve’de Asurbanipal kitapliği bulunmuş. Asurca metinler çözülmeye başladığında satır aralarında başka dilde yazılar da çıkmış. İlk olarak, 1855 y ortaya atılan fikir yazının eski Türklere ait olduğu idi; bu yazıları çözen Rowlinson tarafından bu yazının İskitler veya Turanlılar tarafından yazıldığı ve yazı olayının da onlar tarafından icat edildiği fikrini ileri sürmüş.
1869 da Jule Oppert bu dile Sumerce adını verdi ve bu dilin Türk, Macar ve Fin dillerine akraba olduğunu söyledi.
1874 te François Leonorment bu dili Ural-Altay dil gurubuna koydu.

JOSEP HALEV İSE BU DİLİ SAMİ-AKATLARIN ÖZEL AMAÇLA SUNNİ OLARAK UYDURDUĞU DİL DİYE TUTTURUYOR ve Bunların satın aldıkları Tarihçilerin canhıraş çabalarıyla ve 50 sene bu sav suruyor. Sonra Mezopotamya’da bol miktarda kazılar yapılır, yazılar bulunur, gayretle çözülmeye başlar. Araştıranların tümü batılı insanlardı. Türkçe bilmiyorlardı ve üstelik o zamanlar Türkçenin etimolojik sözlüğü de yoktu. Buna rağmen bir ok araştırmacılar (Fritz Hommel, Diyakonov, İzakar Andereyas ve İrena İskenderi) Sümer dilini Fin, Kafkas, Uygur dillerine benzeterek Türkçe kelimelerle karşılaştırma çalışmaları yapmışlardır. Kramer’in bu dilin MEZOPOTAMYA’YA 6-7 BİN SENE ÖNCE ORTA ASYADAN GÖÇÜP GELMİŞ OLAN HALKA AİT SAVI GEÇERLİLİK KAZANIR.
.
Dr.Nodira Güçsav

Editör: TE Bilisim