Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
Kayserili bir iş adamı mobilya sektörünün önemli atıklarından birisi olan MDF tozunu ekonomiye kazandırdı. İş adamı, özellikle seraların ısınması amacıyla ürettikleri kömürlü kalorifer sisteminin benzerini MDF tozunun ısı enerjisine dönüştürülmesi ile ilgili sistem olarak da üretti. Kömürden daha çok ısı enerjisi elde edilen MDF tozuyla çalışan sistem, özellikle seralarda daha çok kullanılıyor. Sadece Kayser’deki mobilya sektöründe üretim yapan firmaların günlük 200 ton gibi MDF tozu ve talaş atığı oluyor.

Taşgın Makine Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Taşgın, mobilya sektörünün önemli sorununu oluşturan atıkları ısı enerjisine çevirerek ülke ekonomisine katkı sağladı. Taşgın, geliştirdikleri yeni sistem sayesinde, üretimini yaptığı ve özellikle sera ile benzeri kapalı alanların ısınmasında kullanılan kömürlü kalorifer sisteminin benzerini MDF tozu yakılarak kullanılan makineyi üretmeyi başardı. Aşırı talep gören makine, ısınmada ciddi anlamda tasarruf sağlıyor.

        Sanayici Kadir Taşgın, dünyadaki dönüştürülebilir enerjinin büyük bir kısmını ısı enerjisine çevirmekte olan insanoğlunun alternatif ve daha ucuz enerji bulmanın yollarını aradığına dikkat çekti. Atık adı verilen çevreyi kirleten maddelerden de enerji elde etmenin yollarını araştırarak bu maddeleri enerjiye çevirmek için tesisler kurulduğunu, yeni yeni makinelerin icat edildiğini dile getirdi.

        Bu düşünce ile kendilerinin de yola çıktığını anımsatan Taşgın, “Biz de adını Talıs koyduğumuz yeni makine üretimi yaptık. Atık olarak adlandırılan ve çok fazla değerlendirilemeyen MDF tozunu bu makine ile ısı enerjisine çevirdik. Brülör sistemiyle birebir aynı olan yeni uygulamada oksijenin yakıcı gücünü kullanarak, talaşı yüksek verimlilikte yaktık. Isı enerjisine dönüştürdük. Doğalgaz ya da fueloil brülörünün çalışma sisteminin aynı olan sistemin onlardan tek farkı yakıtının MDF tozu olmasıdır.” dedi.

        Kadir Taşgın, diğer sistemlere nazaran yüzde 70’ten fazla tasarruf sağlayan bir makine olduğunu anlatarak, “Alternatif ve ucuz enerji elde etmek için tasarlanmış Talıs adlı makine bütün denemelerden ve testlerden başarıyla geçti. Uygulama alanlarında kullanılmaya başlandı. Elektronik işlemcisiyle kullanıcının bütün isteklerine cevap verebilen tam otomatik bir makine oldu. Talıs kullanım kolaylığı, uygulama alanlarının fazla olması, yüzde 70’i aşan tasarrufuyla ısı enerjisi elde etmekte, şu ana kadar da eşi ve benzeri olmayan bir makine konumundadır. Yeni ürünümüz ülkemize enerji adına büyük katkıları olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. Yeni ürünün her türlü kalorifer kazanına monte edilebilecek şekilde tasarlandığını anlatan Taşgın, sulu kazanlara, buhar kazanlarına, kuru sıcak hava üreten kazanlara rahatlıkla ve güvenle takılabileceğini söyledi.

        Kadir Taşgın, seraların ısıtılması için katı yakıtlı sıcak hava üreten makineler imal ettiklerini de hatırlatarak, “Fakat bu makinelerin yakıtının odun-kömür olması ve bunların seraların ısıtılmasında kullanılması sonucunda maliyetler artmıştır. Bu yüzden seracıların, serayı istenilen ısıda tutabilmenin yüksek maliyetlerde olması nedeniyle kazançları düşüyor. Yeni ürünümüzle seracılar için sürekli aynı seviyede ısıyı tutmayı başararak daha fazla verim aldıklarına şahit olduk. Ürünümüzü kullanan sera işletmecileri, yakıttan ciddi tasarruf sağladıklarını dile getirdiler.” diye anlattı.

         Taşgın, kalorisi 6 -7 bin olan kömürle değerlendirdiklerinde, kalorisi 8 bine ulaşan MDF tozundan elde edilen ısının önemli olduğunu dile getirdi. Buradan yola çıkarak kalorisi 7 binlere ulaşan kömürün bir tonu için işletmelerin bin liranın üzerinde ödeme yapması gerekirken, bir ton MDF için 150 ile 200 lira arasında ödeme yaptığını belirtti. İşletmelerin ısınma için buradan en az 700-800 liraya kadar varan tasarrufları olduğunu sözlerine ekledi.

        Sistem genelde seralarda, hayvan çiftliklerinde, fabrikalar ve idari binalarının ısıtılmasında, toplantı salonları ve geniş kapalı mekanların ısıtılmasında, tütün, tahıl ve benzeri ürünlerin kurutulmasında, halı yıkamacıları, mantar üreticileri, atölyeler, lokantalar, oteller, villalar, merkezi ısıtmalı apartmanların kalorifer kazanlarında kullanılabiliyor.

Editör: TE Bilisim