Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor Çin, Türkiye’deki Uygurlara Çin ajanları eliyle sınır ötesi zulmünü sürdürüyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kiev ve Moskova’ya yaptığı ziyaretlerde iki ülkenin uzlaşı sağlamasını ve krizden çıkılmasını istedi.

Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile gün içinde bir araya gelen Nazarbayev, ortak basın toplantısında çağrıda bulunarak, Rusya ile ilişkilerin yeniden kurulmasını, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü koruyarak mevcut durumdan çıkış için ortak çalışmaya davet etti.

Ukrayna’nın büyük ekonomik potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Nazarbayev, tüm tarafların Minsk anlaşması çerçevesinde, farklı grupların çıkarlarının da korunduğu barışın bir an önce gelmesi gerektiğini vurguladı.

Nazarbayev, Kiev temaslarının ardından Moskova’ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Putin’le ikili görüşme yaptı. Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan Putin, “Siz Kiev’den sonra buraya geldiniz. Ukrayna’nın başkentinde yaptığınız temaslarla ilgili bize değerlendirmeler yapma imkanınız var.” dedi.

Putin’in açıklamalarını teyit eden Nazarbayev, “Putin’in devlet başkanı olarak kapasitesi ile 15 yıl önce ilk karşılaştım. Bu dönemde Rusya’da kaos sona erdi. İktidar gücü yeniden inşa edildi. Rusya şu anda tamamı ile farklı bir durumda.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Belarus’un da dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’nin 1 Ocak 2015’te aktif hale geleceğini belirten Nazarbayev, “Biz tüm viraj ve engellere rağmen bu organizasyonu destekliyoruz. Böylece herkes için bu yapı daha aktif hale gelecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim