Abdülhamit'in Serveti Abdülhamit'in Serveti
Malatya’da 62 yıldan beri yıpranan, yırtılan ve sökülen kumaş elbiseleri örgü tekniği ile tamir ederek yeniden kullanır hale getiren örücü ustası Sezai çiçek, bu işi yapmak için çok sabırlı olmak gerektiğni söyledi. Çiçek Usta, 1 santimlik kumaş yırtığı için iğne ile en az 300 defa yırtığın üzerinden gidip geldiğini söyledi.

Malatya’da 62 yıldan beri terzilik yapan, ancak örücülük mesleğinin son ustalarından olan 78 yaşındaki Sezai Çiçek, ilerleyen yaşına rağmen ilk günkü gibi işinin başında bulunuyor ve 5 santimlik bir kumaş yırtığını kapatmak için binlerce kez iğne sallıyor. Kumaş elbiselerin sökülen, yıpranan ve yırtılan bölümlerini iğne ile örerek yeniden kullanılır hale getiren Sezai Çiçek, “Örgü işi yapıyorum, terzilik işi yapıyorum. Ceket, pantolon, palto dikiyorum. Hangisi denk gelirse onu yapıyorum. Şimdi eskisi gibi elbise giyen genç de yoktur. Yaşlı insanlar elbise giyiyor, gençlerden elbise giyen yoktur.” dedi.

Yaptığı örgü işini anlatan Çiçek, “Kumaşların atkısı ve çözgüsü vardır. Renkleri de değişir, iki renk, üç renk olan iplikleri var. Onları atkısı ve çözgüsüne göre kullanıyoruz. Bu işin başka da alternatifi yoktur. Bu işi yapmak için sabır lazım. 1 santimlik yırtık en kötü şartlarda iki saat, iki buçuk saati alır. Eğer yırtık 5 santim ise 1 günde yapılır.” dedi.

Kendisinin 62 yıldan beri bu işi yapmakta olduğunu anlatan Sezai Çiçek Usta, “Yaşım 78, halen yaşıyorum. Yıllarca çarşıya yaya olarak geldim, çamur ve kar içinde gelip gittik ve meslek öğrendik. Ekmek paramızı çıkardık, çocuklarımı yetiştirdim. Allah’a çok şükür, çocuklar bu mesleği yapmıyorlar. 4 çocuğum var, birisi hariç diğerleri üniversite okudu ve öğretmen, mühendis oldular.” diye konuştu.

“ŞİMDİ KUMAŞ DİYE ALINANLARDAN ESKİDEN GÖMLEK YAPILMAZDI”

Kumaşta eski kalitenin kalmadığını belirten Çiçek Usta, “Bu işi artık hiç kimse yapmaz, çünkü her şey ucuzladı. Evvelce bir kişi takım elbise için 300-400 TL dikiş parası veriyordu. Şimdi gidip 300 TL’ye 3 takım elbise alıyor. Kalite çok fark etti. Şimdi kumaş diye bir şey kalmadı, hepsi iplikten. Evvelce yün kumaşlar vardı. Şimdi piyasadan kumaş diye alınan elbiseler af edersiniz, evvelce gömlek yapılmazdı. Adam ceket getiriyor, ipini çekince saç kılından ince iplik çıkıyor. Bu iş yapılacak bir iş değil. Ben getirilen yırtık için ‘Bunu 1 günde yaparım’ diyorum. ‘Bir amelenin yevmiyesi en kötü şartlarda 60 TL. Sen bana 20 TL ver yapayım’ diyorum. ‘20 TL daha üzerine koyar yenisini alırım’ diyor. 10 TL’ye pantolon veriyorlar. Yanında çalışan işçiye 15 TL versen dikmez. Mesleği de öldürdüler. Bütün meslekler böyle öldü.” şeklinde konuştu.

“1 SANTİMLİK KUMAŞ YIRTIĞI İÇİN 300 DEFA İĞNE İLE GİDİP GELİYORUM”

Sezai Çiçek Usta, 1 santimlik kumaş yırtığı için iğne ile en az 300 defa yırtığın üzerinden gidip geldiğini ifade ederek, “Ben ilkokulu bitirdiğimde 10 yaşındaydım, diplomamı vermediler. 11-12 yaşında iken babam rahmetli oldu. Mecburen mesleğe girdim. 1954’e kadar çırak olarak çalıştım, sonra kalfa olarak çalıştım. 1958 yılında ise dükkanımı açtım. bu işi yapmak için ya deli olacaksın ya da çok sabırlı olacaksın. Akıllı adamın yapabileceği bir iş değil, mesela 1 santimlik yırtık için iğne ile belki 300 defa gider gelirsin. 5 santim oldu mu bin ya da bin 500’ün üzerinde iğne atman gerekiyor. Bunu da herkes yapmaz. Mesleği şu anda Allah rızası için yapıyorum, dersem inanın. Akşama kadar çalışıp 20 TL alıyorum ama içime de sinmiyor.” diye konuştu.
Cihan

Editör: TE Bilisim