Bomba iddia şu: “Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar özel öğretim kurslarının kapanacağını açıkladıysa da, bu karar şimdilik askıda tutulacak. Yasal değişiklik yetiştirilemediğinden, kurslar 2020 haziranına kadar açık kalacak. 2023 vizyon belgesinde zikredilen adımlar kademe kademe gerçekleşeceğinden, kurslar da kademeli olarak devreden çıkmış olacak. Kurslar bu nedenle kayıt almaya devam ediyor.”


Peki bu iddia doğru mu? Yanlış mı?

Kronolojik sırayla baktığımızda, yaşananlar şöyle:
Milli Eğitim Bakanlığı’nca 28 Ocak 2019’da yapılan açıklamada; özel öğretim kurslarının 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacağı, dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liselerin de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonunda kapanacağı duyurulmuştu.
Açıklamada şu cümleler yer almıştı:
“Veli ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel öğretim kurslarının yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapmamaları gerekmektedir. Örgün eğitim çağındaki öğrencilere okullarda, mezunlara halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz kurslar verilmeye devam edilecek…”

ÖZEL KURSLARDA KAYITLAR DEVAM EDİYOR
Açıklamanın net ifade kullanmaktan kaçınılarak kaleme alınmış olması nedeniyle tereddütler yaşanmış olsa da, özel öğretim kurslarının bir bölümü kapanış hazırlıklarına başlamış ve bursluluk sınavı yapmamıştı. Bir bölümü ise burs sınavı yaptı, önkayıt da alıyor. MEB izinli ya da izinsiz bursluluk sınavı yapan kurslara da müdahale etmedi. Önkayıt alınmaması gerektiği Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklamayla hatırlatıldı, o kadar… Ama önkayıt alanlara da müdahale edilmedi…

KAMUOYU OLUŞTURMA ÇABALARI MI ETKİLİ OLDU?
Özel öğretim kursları platformu başta olmak üzere lobi faaliyetleriye kursların da, temel liselerin de kapatılmaması yolundaki talepler çeşitli yollardan kamuoyu gündemine taşınırken, Bakanlık ve hükümete de bu talepler iletildi. Bu talepler etkili oldu mu? Olmadı mı? Kapalı kapılar arkasında neler konuşulduğunu bilmiyoruz.
Ancak temel liselerin yasayla 4 yıl önce belirlenmiş hükümler uyarınca haziran 2019’da kapatılması kesin gibi.
Özel öğretim kurslarının kapatılacağı tarih konusunda ise 3 aydır herhangi bir tarih zikredilmedi. Haziranda mı, eylülde mi kapanacak? Ya da gerçekten de kapatılacak mı?
Çünkü özel öğretim kursları kapatılacaksa, 5580 sayılı kanunda değişiklik için bir çalışma yapılması gerekiyordu.
MEB tarafından kamuoyuna açıklanmış hiçbir bilgi yok. Ortada yasa tasarısı da yok. TBMM kanadından gelen bilgi hiç yok.
Kısacası yasal düzenleme yetişmiyor. Kurslar da fiili durum yaratarak önkayıt almaya başladı… Yasal değişikliğin hazirana kadar yetiştirilebilmesine de pek ihtimal verilmiyor. Dolayısıyla da, eylül ayı ile birlikte yeni eğitim-öğretim yılı başlamış, kurslar kayıt almış ve eğitime başlamış olacağından, kursların kapanması için en erken tarih 2020 haziranı olabilecek…

Pınar öğretmen tek öğrenci için 45 km yol gidiyor Pınar öğretmen tek öğrenci için 45 km yol gidiyor

BİR BİLENE SORMAKTA YARAR VARDI, SORDUK
Özel öğretim kursları kapanacak mı, kapanmayacak mı?
Gerçekten kapatılacaksa, neden yapılan çalışmalar kamuoyuna açıklanmıyor? Çerçeve hakkında bilgilendirme yok?
Kapatılmayacaksa… Daha önce kapatılacağı açıklandığı için oyundan çekilen girişimcilerin uğradığı zarar ya da haksız rekabetin faturasını kim ödeyecek? MEB’in sözünü dinleyerek bursluluk sınavı yapmayan, önkayıt almayan girişimci, Bakanlığı dinlemeyip bildiğini okuyanlara öğrencisini kaptırdığıyla mı kalacak?
Demek ki neymiş… MEB net açıklama ve uygulamalardan kaçındığı sürece, sadece “bir işin nasıl yönetilemeyeceği” ile ilgili örneklere imza atıyor.
Peki iddia doğru mu?
Bir bilene sorduk tabii…
“Kurslar önkayıt alıyor. Kapatmayla ilgili yasal düzenlemeler hızlı yürütülemedi. Durum şimdilik belirsizlikler içeriyor ama gidişattan gördüğümüz, özel öğretim kurslarının en az bir yıl daha devam edeceği yolunda. Yeni kurs açılmasına müsaade edilmeyecek. Hazirana kadar yasa çıkarılabilirse, o ayrı.. Ama hazirana kadar çıkmazsa yasa (ki çıkarılması zor görünüyor), fiili durum şu an olduğu gibi devam edip gidecek” cevabını aldık.

Tayfun ÇAVUŞOĞLU - egitimradyosu.com

Editör: TE Bilisim