Dünya’daki basın özgürlüğü konusunda her yıl olduğu gibi 2014 yılının analizini de yayınlayan Freedom House, Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür olan ülkeler” kategorisinden “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürmüştür.
Bu değerlendirmeye göre Türkiye basın özgürlüğü konusunda daha da geriye gitti ve bir alt lige düştü.  2014 raporunda, bu kuruluş, Gezi olayları sonrası yaşanan işten atmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya patronajı, Alo Fatih hatlarını dikkate alınarak bu değerlendirmeyi yapıldı.
Basın özgürlüğü konusunda durumu 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl bir önceki yıla göre 14 sıra daha geriledi ve dünya genelinde 134’üncü sıraya düştü.  Türkiye, aynı zamanda 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke.
Bu raporun dayandığı temel argümanlar irdelenip nerede demokratik hak ve özgürlükler konusunda sorun olduğu ortaya çıkarılmadı.
İktidar yetkilileri bu rapor üzerine  “Türkiye’de ki basın özgürlüğü Amerika’da bile yok”  diyerek konuyu kapattılar.  “Alo Fatih hatları”, “Batsın Sizin Gazeteciliğiniz”  söylemleri aynen devam etti.
Freedom House bu kez de internet özgürlüğü raporu yayınladı. Bu raporda da Türkiye, 2014’te en fazla internet özgürlüğünde puan kaybeden ülke olarak, Rusya ile birinciliği paylaştığı açıklandı.
Freedom House’un raporunda Türkiye son 5 yılda 13 puan, Rusya ise 11 puan düşmüş. Türkiye 55 puanla “Kısmen özgür” kategorisinde yer aldı. Raporda,  “Hükümet sansürü arttırarak resmî kurumlara içeriği engellemeleri için daha geniş yetkiler tanıdı. İnternet ve sosyal medya kullanmalarından dolayı daha fazla medya mensubu cezalandırıldı.”  deniliyor.
Raporda, kitlesel protestolar ve yolsuzluk skandalları ile çalkantılı bir yıl geçiren Türkiye’de, polisin hükümet karşıtı gösterilere orantısız güç kullanarak müdahalede bulunduğu ifade edildi. AKP yanlısı medya kuruluşlarının da söz konusu gösterilere yer vermediğine dikkat çekildi. Türkiye’de Nisan 2014 itibariyle engellenen internet sitesi sayısı ise 11 binden 40 bine yükseldiği de kayıt altına alınmış oldu.
Uluslararası Şeffaflık Örgütünün yayınladığı 2014 raporunda Türkiye’nin yolsuzluk algı endeksinde beş puan birden gerilediği görülüyor.
Yolsuzluk cenneti haline gelen Türkiye, raporda Cin’den sonra ikinci en yolsuz ülke olarak ifade edilmiştir.  Çin, önceki yıla göre dört puan düşüş ile 36 puan alırken Türkiye en büyük puan düşüşü ile beş puan gerileyerek 45 puan alıp 64. Sırada yer almıştır.
İktidar yolsuzlukları devlet gücünü kullanarak yaptığı algı yönetimi, medya üzerinden yürüttüğü yoğun beyin yıkama kampanyalarıyla kapatmaya çalışmaktadır. Ancak yolsuzluğun boyutu o kadar büyüktür ki iktidarın bütün gayretlerine rağmen yolsuzluk Türkiye’nin gündeminden düşmüyor.
AKP iktidarının yolsuzluğu koruyan, teşvik eden ve kurumsallaştıran tutumu, uluslararası alanda Türkiye’nin itibarını infaz eden bir noktaya gelmiştir.  
Uluslararası platformlarda yapılan değerlendirmelerde Kadın Turistler İçin En Güvensiz 5 Ülke arasında Türkiye ikinci sırada gösteriliyor. Bu duruma gerekçe olarak da Türkiye’de kadına karşı şiddetin yüksek olması ve cinsiyet ayrımcılığı gösteriliyor. Bu yüzden de yabancı kuruluşlar kadınların Türkiye’ye gitmeden önce iki defa düşünmesi gerektiğine yönelik bir ikazda bulunuyor.
Türkiye özgürlükler konusunda dibe vururken AKP iktidarı hala özgürlükleri daha da kısacak yasal değişikliklere gidiyor.
Türkiye’deki iktidar, basın özgürlüğünü AKP’yi övme özgürlüğüne çevirmiştir. Yolsuzluk yapma, yolsuzlukların üstünü kapatma ve yolsuzlukları savunmada da Türkiye tam özgür bir ülkedir. Kadına yönelik onca şiddet ise  “fıtrat”  meselesi olarak zirveye vurmuştur. Özgürlüklerle ilgili sonuçlar anlayanlar için ciddi mesajlar içeriyor...