Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...

Çalışmalarına 1 Temmuz tarihine kadar devam etme kararı alan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Temel Hak ve Özgürlükler bölümünün ikinci kez müzakeresini büyük oranda tamamladı.

Bugün gazetesinden Çetin Çiftçi'nin haberine göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Komisyon Üyesi Mustafa Şentop, yeniden müzakere yöntemi ile anlaşmaya varılan veya yaklaşılan madde sayısında artış olduğunu belirtti. Şentop, "Örneğin 10 parantezi olan bir maddede parantez sayısı bire indi. Bazı maddeler tamamen yeşile döndü. Bir başka turda üzerinden geçilerek parantezleri sıfırlanabilecek maddeler var" dedi.

2013 KASIM'DA DA OLABİLİR

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop ise AK Parti'nin kendi anayasa teklifini getirmesi durumunda referandumun 2013 yılı Kasım ayında da 2014 yılı Kasım ayında da olabileceğini ifade etti. Şentop zamanın anayasa çalışmalarına bağlı olduğunu vurguladı.

ESKİ SİSTEM KRİZ OLUŞTURUYOR

Başbakan Erdoğan'ın ABD'deki 'başkanlık sistemi olmazsa olmazımız değil' sözlerine de atıf yapan Şentop, "Tartışma başkanlık değil hükümet sistemi tartışması. MHP ve CHP, Cumhurbaşkanını Meclis'in seçmesini istiyor. Bizim bu konuda geri atmamız mümkün değil çünkü eski sistem kriz oluşturuyor" dedi. 

Yasama bölümünün ikinci müzakerelerine başlayan komisyonun önünde görüşülmeyi bekleyen 90-95 civarında madde bulunuyor. Muhalefete göre bunlar içerisinde yasama, yürütme, yargı ve idare bölümüne ait 40 civarında madde AK Parti'nin, başkanlık sistemi teklifi nedeniyle görüşülemiyor. Muhalefet toplumsal bir mutabakat için AK Parti'nin başkanlık sisteminden vazgeçmesini istiyor.

PARTİ OLMAZSA VEKİL DESTEĞİ

AK Parti, yeni anayasa çalışmalarında masada kalmaya devam ederken, bir taraftan da kendi anayasa teklifini getirip mecliste öncelikle yeter sayı olan 367, olmazsa referandum için gerekli olan 330 sayısını bulmanın hesaplarını yapıyor. Komisyonun dağılması durumunda CHP'den başlayarak MHP ve BDP'nin kapısını çalarak destek isteyecek olan AK Parti, destek bulamaması durumunda mecliste parti iradesinden bağımsız vekillerin desteğini arayacak.

KART: BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ÇEKSİNLER

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Atilla Kart, komisyonun Temel Hak ve Özgürlükler Bölümüne ait maddelerin ikinci kez görüşmesini tamamladığını belirtti. Görüşülmeyen din ve vicdan özgürlüğü, eğitim ve vatandaşlık gibi maddelerden oluşan 5-6 madde kaldığını belirtti. Komisyonun çalışmalarında bir tempo yakalandığını üzerinde uzlaşmaya yaklaşılan madde sayısında artış olduğunu söyledi. Yasama bölümünün ikinci kez müzakeresine başlandığını ifade eden Kart, yasama, yürütme, yargı ve idare bölümlerinin yaklaşık 80 maddeden oluşacağını dile getirdi. Kart, AK Pati'nin başkanlık sistemi teklifi nedeniyle 40 civarında maddenin müzakere edilemediğini kaydetti. AK Parti'nin başkanlık sistemini çekmesi gerektiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim