31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi

Gelecek yıl anayasa referandumu dahil 3 seçim olabileceğini belirten Erdoğan, referandumun bu yıl yapılması ihtimalinden de söz etti.

Erdoğan, dış siyasetten iç politikaya, ekonomiden yeni anayasa çalışmalarına varıncaya kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Obama'yla bölgesel konuları, Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirme imkanı bulduklarını anlattı. Konuların heyetler arası yapılan ve 2,5 saat süren görüşmelerde ‘derinlemesine' ele alındığını anlattı. Yöneltilen sorular ve Erdoğan'ın cevapları şöyle:

Suriye konusunda somut gelişmeler oldu mu?

En somut yanı ‘Esed'siz Suriye.' Cenevre sonrası bir adım atılacaksa Esed'siz bir süreç olacak. Muhalefetin güçlendirilmesi konusunda da herhangi bir sıkıntı yok. Şu ana kadar Suriye, kendi halkına karşı 283 füze kullandı. Bunlar noktasal atışlardır. Karada güçleri yok. Tank, top atışı ve füzeyle güçlerini gösteriyorlar. ‘Sarin' denilen kimyasal silah kullandıklarının da tespiti var. Tüm bunların uluslararası kamuoyuna duyurulması ve Esed'in ‘yalnızlaştırılması' söz konusu olacak. Rusya madem ‘Esed'in avukatı değilim.' diyor. Daha ne kadar yanında duracak görmek lazım. Göreceğiz... Bu seyahatin ardından Rusya başta olmak üzere Suudi Arabistan vs. bölgesel seyahatler planlıyorum.

Obama yönetiminin bir ay öncesine göre farklı bir yerde durduğunu düşünüyor musunuz?
Daha kararlı gördüm. Ama askeri bir adım konusunda onlar da düşünmüyorlar. Cenevre sürecinde beklediğimiz neticeyi alabilirsek o zaman çok daha farklı kararların alınması mümkün olur.

Askerî operasyon ihtimali var mı halen?

Süreç içerisinde yazılı ve görsel medyamız dahi Beşşar'a karşı durmadılar. Bu ülkenin Başbakan'ına ‘katil' yakıştırması yapan anamuhalefet liderine karşı medya daha fazla yayın yapmalıydı. Biz olmasaydık, bu katliamlar olmayacak mıydı? Suriye muhalefeti milli egemenlik mücadelesi veriyor. Biz elimizden gelen lojistik desteği veriyoruz, vereceğiz. Demokrasinin zaferi olacaktır. Ama aşırı uçlara da müsaade etmeyiz.

Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatı konusunda bir gelişme var mı?

Kuzey Irak'taki varlığımızdan rahatsızlık söz konusu değil. Petrolün sevkiyatı konusunda bir anlaşmazlık vardı. ‘Irak anayasasının Kürtlere tanıdığı yüzde 17 yasal paylarını ödeyeceğiz.' dedik. Bu sözleşmenin bir özelliği daha var. TPAO, Exxon Mobil ile bir anlaşma imzaladı. Yerel yönetimlerle de tabii olarak imzalanır. Aldığımız kararların arkasında olmaya devam edeceğiz.


Suriye'ye müdahale için uluslararası koalisyon lehimize mi?

İyi niyetli adımlarımız karşılık bulmadı. Durum Irak'tan çok farklı. Akraba bağlılıkları fazla ve tarihi birlikteliklerimiz de söz konusu. İkinci Cenevre sonuç alırsa iyi olur.

Gazze için ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Erdoğan Gazze ziyaretini ertelese iyi olur" şeklinde bir açıklama yapmıştı...

(Gülerek) Evet ama tam aksine tasvip gördü. Buradaki konuşmada barış açısından ziyarete destek verildi.

Mahmud Abbas, "Bu aşamada Gazze ziyareti barışa hizmet etmez" açıklamasını yaptı

Abbas böyle bir ifade kullanmaz... Beraber gideriz demişti...

Sayın Gül, yeni anayasa konusunda umutsuz olduğunu söyledi. Siz de umutsuz musunuz ?

Açıkçası ben de umudumu yitiriyorum. Başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasını istiyoruz. (Muhalefete hitaben) Neyi kabul ettiniz ki, bunu bu kadar tartışmaktan kaçınıyorsunuz? Başkanlık olursa hangi zihniyet tasfiye olur. Herhalde kendi zihniyetlerinin tasfiye olmasından endişe ediyorlar. Şayet sonuç alınmazsa, C planı olur. Biz kendi taslağımızı sunacağız.

Peki AK Parti kendi teklifini verir mi?

Bizim 326 milletvekilimiz var. Meclis'te gizli oylamaya sunarız. Biliyorsunuz kapalı oylama olacak. Belki arada parti baskısına rağmen civanmertler çıkar. Olur olur, olmaz olmaz... Kıyamet kopmaz. Ama olmazsa bugünkü anayasa ile de hizmet sunarız.

330 oy çıkarsa referanduma gider misiniz?

Sayıyı bulabilirsek, referanduma gideriz. 2014'te 3 seçim gelebilir. (Yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve referandum)

Yaz aylarında Meclis çalışacak. Referandum bu sene olur mu?

Eğer Meclis Başkanı (Cemil Çiçek), "Bu iş bitti." derse evet bu sene de yapabiliriz.

Futbolda son günlerde şiddet olayları korkutucu hale geldi?

Kulüpler, federasyon ve medya birlikte çalışın... Biz de hükümet olarak üstümüze düşeni yaparız. Bir de statlardan ve üniversiteden özel güvenliği çıkartacağız. Çünkü danışıklı dövüş oluyor.

Kredi notu artışı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yıllardır kızıyorduk. Batmış Yunanistan'ı bile bizden üste çıkardılar. Birinin sözleşmesini bile feshettik. Not artışı inşallah fon girişlerini artıracak.. Havaalanı, Kanal İstanbul, Galataport, Haydarpaşa Port gibi...

Galataport'a verilen rakamı düşük bulanlar oldu?

Bundan önceki fiyat yarısıydı, süre 49 yıldı... Burada süre 30 yıl... İstanbul Modern dahil değil... Antrepo 4 de dahil değil... Emsal 1 buçuk. Öncekinde 2 idi.. Şu an daha yüksek yani...

Editör: TE Bilisim