Seçim yasakları perşembe günü başlıyor! Seçim yasakları perşembe günü başlıyor!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 95. yılı sebebiyle Meclis'te bir resepsiyon düzenlendi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ev sahipliğinde yapılan resepsiyona katılım düşüktü. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı resepsiyona, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da gribal enfeksiyon geçirdiği için resepsiyona katılamadı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hazır bulundu. Resepsiyonda HDP'den kimsenin olmaması dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de katılmadığı resepsiyona liderlerden sadece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı. Hükümet adına resepsiyona Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık gelirken; AK Parti'den ise Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen bakanlardan da sadece eski İçişleri Bakanı Muammer Güler katıldı.

Davetliler, müzik eşliğinde Meclis Başkanı Çiçek tarafından karşılandı. 7 Haziran'da yapılacak milletvekilliği seçimleri sebebiyle vekillerin katılım oranının düşük olması dikkat çekti. Resepsiyonda milletvekilinden daha çok gazetecilerin olduğu gözlendi.

'AK PARTİ SÖZCÜLERİNİN VERDİKLERİ RAKAMLAR GERÇEKÇİ DEĞİL"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu'nun gribal enfeksiyon sebebiyle resepsiyona katılamadığını söyledi. "Çok ağır bir grip geçiriyor. Gün içindeki törenlere de iğne yaptırarak geldi." ifadelerini kullandı.

CHP'nin seçim bildirgesinde yer alan ekonomik vaatlere ilişkin iktidar partisinden gelen eleştirilerle ilgili ise Hamzaçebi, "Bize 'kaynağı yok' diyorlar. Kaynak gayet sağlam. Öyle 149 milyar lira gibi bir rakam kesinlikle söz konusu değil. Bütçeye hiçbir maliyeti olmayan kalemleri bile bütçeye maliyeti varmış gibi anlatıyorlar. Örneğin taşeron işçiler. Onların kadroya alınmasının bütçeye maliyeti sıfır. Çünkü bu ödeme zaten şu anda müteahhit kanalıyla o işçilere yapılmakta. Kredi kartı faizlerinin yüzde 80'inin silinmesinin bütçeye hiçbir maliyeti yok. Bu doğrudan doğruya bankaları ilgilendiren bir olaydır. ve daha önce AKP bunu üç kez yaptı. İşsizlerin iş başı eğitimi yapmak suretiyle çalışma hayatına kazandırılması projesinin maliyeti tamamen işsizlik fonundan karşılanacaktır. İşsizlik fonu da bunun için vardır. Biz AKP gibi işsizlik fonunu yatırım için, müteahhit ödemeleri için kullanmıyoruz. Onlar 12 milyar lirayı bu şekilde aldılar işsizlik fonundan. Biz işsizlik fonunun tam amacına uygun bir projeyi gerçekleştiriyoruz. Bunun da bütçe ile hiçbir ilgisi yok." diye konuştu.

"Projemizin toplam maliyeti 57 milyar liradır. Bunun bir kısmı ilk yüz günde, bir kısmı ilk bir yıl içinde yapılacaktır. Bir bölümü de dört yıllık süre içinde yapılacaktır." diyen Hamzaçebi, AK Parti sözcülerinin verdikleri rakamların gerçekçi olmadığına dikkat çekti.

İlk önce ayağa ekonomiyi kaldıracaklarını belirten Hamzaçebi, büyüyen, sürdürülebilir, yüksek büyümeyi gerçekleştirecek bir ekonomik ortamı oluşturacaklarını söyledi. Türkiye ekonomisinin 2008 yılından bu yana patinaj yaptığını anlatan Hamzaçebi, ekonominin büyüyememesinin bütün olumsuzlukların kaynağı olduğunu kaydetti.

Ekonomiyi büyüteceklerini, bu büyümenin vergi gelirlerini olumlu etkileyeceğini, kayıt dışı ile de etkin mücadele edeceklerini dile getiren Hamzaçebi, kayıt dışı ile mücadelenin istihdamın üzerindeki vergi yükünü azaltmalarını sağlayacağını ifade ederek "Avrupa'nın en yüksek istihdam vergisi şu an Türkiye'dedir. Bunu aşağı çekerek devletin prim hasılatını artıracağız. Örtülü ödenek, araç satın alınması ve kiralanması, Kamu İhale Kanunu'ndaki istisnaların kaldırılması, davetiye usulünün kapsamının daraltılması ve danışmanlık hizmetleri kalemlerinde yapmayı planladığımız tasarrufun toplamı 10 milyar TL'dir." dedi.

Kapsamlı bir hazırlık yaptıklarını, programın finansmanının sağlam olduğunu belirten Hamzaçebi, AKP'nin kendi bildirgesine bakmasını istedi. Bildirgelerinde sosyal devlet, ekonomi, özgürlükler ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlar olarak yer aldığını ifade etti.

Editör: TE Bilisim