Partiler yeni anayasa çalışmaları konusunda anlaşamayınca Başbakan Erdoğan “Süre bitiyor, bundan sonra başımızın çaresine bakacağız” ifadelerini kullanmıştı. AK Parti'nin yeni anayasa için B ve C planlarının devreye sokulması beklenirken “Yeni anayasada bundan sonra ne olacak” sorusu da akılları karıştırdı.

Peki, AK Parti'nin yeni anayasa için B ve C planları ne olacak? Alınan bilgiye göre, B Planı'nda CHP ve MHP ile masaya oturulması varken, C Planı'nda ise AK Parti'nin kendi önerisini kamuoyuna açıklaması bulunuyor.

Uzlaşma Komisyonu'ndan ümit kesilmesi halinde AK Parti , "B Planı" olarak CHP ve MHP ile masaya oturmayı planlıyor. Yeni anayasaya ilişkin tavizsiz tavrı ve İmralı görüşmeleri ile sözde çözüm sürecine ilişkin sert tutumu nedeniyle MHP ile uzlaşma ümidi taşımayan AK Parti, CHP ile uzlaşabileceğini düşünüyor.

Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı

CHP ile uzlaşma sağlanamaması halinde rota C planına çevrilecek. BDP ile anayasa yapma fikrinin kamuoyunda büyük tepki toplayacağını gören AK Parti, kendi önerisini kamuoyuna deklare etmeyi düşünüyor. Bu süreçte BDP ile örtülü görüşmeler yürütülerek Meclis'teki oylamalar sırasında önerilerine destek istemesi beklenen AK Parti'nin, kamuoyunda tepki çekmeyecek BDP'nin bazı taleplerine yeni anayasa önerilerinde yer verebileceği dile getiriliyor.

Milliyet'te yer alan habere göre AK Parti, 70-80 madde olarak planladığı yeni anayasayı TBMM'den aylarca geçiremeyeceğini bildiği için, "ABD modeli" bir anayasaya yönelmeyi planlıyor. AK Parti, TBMM'den bu şekilde geçirmeyi arzu ettiği yeni anayasa için referandum sandığını sonbaharda halkın önüne koymayı istiyor.

Editör: TE Bilisim