Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 301 madencinin şehit olduğu Soma ilçesinde adaletin, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’na takıldığını söyledi. Soma İş Mahkemesi’ndeki derdest dava dosya sayısının bin 522’ye ulaştığını belirten Akçay, iki hâkimden birinin HSYK’nın ocak ayı kararnamesiyle görevden alınarak yerine kura usulüyle, hiçbir deneyim ve tecrübesi olmayan yeni bir hâkim atandığını bildirdi. Yargılamanın seri olabilmesi ve kısa sürede sonuçlanabilmesi için bu davların uzman hâkimler eliyle yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Milletvekili Akçay, “Soma İş Mahkemesi'ne atanan yeni hâkim, iş davalarında uzman ve deneyimi olmadığı için davalarda diğer hâkimden yardım almakta, bu nedenle davalar uzamaktadır. Bu durum, adaletin gecikmesine neden olarak mağdurlara bir kez daha darbe vurmaktadır. Soma’da adaletin bir an önce vuku bulması için Soma Adliyesi’ne yeni iş hukuku konusunda uzman yeni bir hâkim atanmalı ve Soma Adliyesi’ndeki adli ve idari personel açığı giderilmelidir.” dedi.

‘İŞ HUKUKU UZMANI HÂKİM GÖREVDEN ALINDI’

Erkan Akçay, maden faciasından sonra Soma Adliyesi’ne iş hukukunda uzman iki hâkimin atandığını söyledi. Akçay, “13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Eynez maden sahasında meydana iş kazasında hayatını kaybeden 301 şehidin ailesinin hukuki haklarının temini için Manisa Barosu tarafından sosyal sorumluluk projesi başlatılmış, Adli Yardım Fonu'ndan destekli olarak şehit ailelerinin davaları ücretsiz yürütülmüştür. Proje kapsamında Soma Adliyesi’nde iş mahkemesi kurulmuş olup davalar, esas numaralarına göre tek ve çift olmak üzere iki hâkim kanalı ile yürütülmeye başlanmıştır. Bu kapsamda iş hukukunda uzman olan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Tetkik Hâkimi Hamit Çakmak ile Cihanbeyli Asliye Hukuk Hâkimi Battal Şener’in Soma Adliyesi'ne ataması yapılmıştır. Bu atama maden şehitlerinin aileleri, gönüllü avukatlar ve Somalı vatandaşlarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır ancak Hâkim Hamit Çakmak, atamaya itiraz etmiş ve itirazı HSYK tarafından reddedilmiştir. Bunun üzerine Hâkim Hamit Çakmak, Adalet Bakanlığı’na yaptığı itiraz neticesinde geçici görevle tayinini Adalet Bakanlığı’na aldırmıştır. Manisa Barosu'nun itirazı üzerine Çakmak, yeniden Soma İş Mahkemesi'ne gelmiştir. İş hukukunda uzman ve deneyimli hâkim tarafından Soma davaları yürütülmekteyken HSYK’nın ocak kararnamesi ile Çakmak görevden alınarak yerine kura usulüyle, hiçbir deneyim ve tecrübesi olmayan yeni bir hâkim atanmıştır.” diye konuştu. İş hukuku gibi uzmanlık gerektiren bir mahkemeye, tecrübe ve uzmanlığına bakılmaksızın, kura usulü ile hâkim atanmasının ciddi sıkıntılara sebebiyet verdiğini ifade eden Akçay, “Soma İş Mahkemesi'ne atanan yeni hâkimin iş davalarında uzman ve deneyimi olmadığı, bu nedenle diğer hâkim Battal Şener’den yardım aldığı, duruşmalara birlikte çıktıkları ve duruşma zaptının dahi bu hâkim tarafından yazdırıldığı, dolayısıyla duruşmaların akşam 18.00 ve sonrasına uzadığı belirtilmektedir. Hal böyle olunca, Soma mahkemelerinde görülmekte olan iş davalarının fiilen tek hâkimle yürütüldüğü anlaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim