CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’ın istifasının ardından Meclis kulisleri hareketlendi. Fırat’ın AKP’ye geçmesi durumunda iktidar partisinin olası bir anayasa oylamasında 3 oy eksiği kalıyor. AKP, 330 milletvekili sayısını yakalarsa genel ya da özel af çıkarabilecek, yeni anayasa için referandum kararı alabilecek, partili cumhurbaşkanı için gerekli ilk adım atılmış olacak. AKP, Meclis’te 367 barajını geçebilirse de referanduma ihtiyaç duymadan yeni bir anayasa için karar alabilecek.

MHP’den de gelebilir

CHP’den 5 ila 12 kişilik bir istifanın da yaşanması bekleniyor. AKP’nin bunun için şantaj, ikna ve gerekirse para kullanabileceği görüşü yaygın… CHP ayrıca MHP’den gelecek istifalarla ‘muhalefetten’ AKP’ye geçişin sayısının artacağını düşünüyor. İstifa olmasa bile olası bir anayasa oylaması ‘gizli oylama’ ile yapılacağı için AKP’ye ‘içerden destek’ veren milletvekillerinin olacağına da garanti gözüyle bakılıyor. MHP ise perde arkasında birlikte hareket eden BDP ile AKP’nin diğer istifalarla birlikte Meclis’te karar yeter sayısı olan 367 barajını geçeceği görüşünde…

“Siyaset ahlakına sığmaz”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP’nin gözünü milletvekili transferlerine diktiğini söyledi. Vural, “AKP’nin partilerin içini karıştırarak, bir takım transferlerle bir irade oluşturması siyaset ahlakına sığmaz. İktidarın tek hedefi BDP ile birlikte yeni bir anayasadır. Müzakerelerin temelinde de bu var. Türkiye, 330 sınırı ile birlikte millet iradesini dışlayan bir süreçle karşı karşıya. İlk hedef 330 ikinci hedef 367… Bu transferlerle başkanlık sistemini, özerklik ya da eyalet sistemini anayasa imkanları ile vatandaşa dayatacaklar. Oyun büyük…” dedi.

Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı

“Yönetim sorunu var”

Sözcü’nün edindiği bilgiye göre; CHP’den istifaların sürmesi bekleniyor. Ancak bu istifalar sadece AKP’ye geçmek için olmayacak. Partide bir yönetim ve ideoloji sorunu olduğunu düşünen bir grup milletvekili de istifa alternatifini düşünüyor. CHP’den istifa edecek milletvekili sayısının 5-12 arasında olabileceği kulislere yansıdı.

Sözcü gazetesinden alınmıştır

Editör: TE Bilisim