El Ahbar gazetesinin Ahmet Davutoğlu ile Şeyh Hamad bin Jassim arasındaki gizli görüşmeleri ortaya çıkarması, AKP’nin Libya başlığındaki ikiyüzlü politikasını da ifşa etti. Buna göre Erdoğan “Libya’da NATO’nun ne işi var?” derken, Davutoğlu’nun müdahale pazarlığı yaptığı iddia edildi.

El Ahbar gazetesi, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Şeyh Hamad bin Jassim arasında 13 Mart 2011 tarihinde, yani daha Libya’daki kriz yeni patlak vermişken Kaddafi’nin nasıl devrileceği konusunda gerçekleştirilen gizli görüşmede konuşulanları yayınladı. Gazete, belgelerin doğruluğunu teyit ettiklerini belirtti.

Solhaber’de yer alan habere göre; Görüşme, hem gerçekleştiği tarih hem de Türkiye’nin “Arap Baharı” sürecinde üstlendiği rolü gözler önüne sermesi açsından önem taşıyor.

AKP’nin ikiyüzlü politikaları

Görüşmenin içeriğine bakıldığında AKP’nin gizli görüşmler ve hamasi söylemlerle yürüyen iki yüzlü siyaset tarzını görmek mümkün.

Görüşmede, Davutoğlu’nun NATO’nun Libya’ya müdahale etmesi konusunda istekli olduğu görülüyor. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta görüşmenin zamanlaması.

Görüşmenin gerçekleştiği tarih 13 Mart 2011, Tayyip Erdoğan’ın 28 Şubat 2011 tarihli “NATO’nun Libya’da ne işi var yahu?” açıklamasından çark ettiği tarih 25 Mart 2011′den 12 gün önceye denk geliyor.

Yani Tayyip Erdoğan bir taraftan “NATO’nun Libya’da ne işi var yahu?” gibi hamasi söylemlerle bölgedeki “lider Türkiye” imajını güçlendirmeye çalışırken, diğer taraftan da arkadaşı Davutoğlu, kapalı kapalar ardında NATO’nun Libya müdahalesinin yolunu açmaya çalışıyor.

Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?

Görüşmenin bazı bölümleri şöyle:

Belge 2: Hamad bin Jassim ve Davutoğlu

(Gizli)
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim El Tani ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu arasındaki resmi görüşme

[...]

Davutoğlu: Bölgedeki süreç hızla ilerliyor. Koordinasyon içinde olmalıyız.

Hamad: BM Güvenlik Konseyi’nin bir şeyler yapması konusunda bastırıyoruz.

Davutoğlu: Kaddafi gitmek zorunda ve gidecek. Şu anda savaşı kazanıyor ve biz endişeliyiz. Onu Suriye’ye gitmesi konusunda zorladık ancak o Sudan ve Mısır’dan paralı asker almaya başladı. Batılılar da görüş ayrılığı içinde. Fransa bir şey söylüyor, Avrupa başka bir şey, Amerika da öyle.

-2-
Hamad: ABD Dışişleri Bakanı beni üç kere aradı, bugün de arayabilir. Arap Ligi’nden Libya’da “uçuşa yasak bölge” oluşturulması konusunda bir karar çıkarmasını istedik. Suriye buna karşı, Yemen ise kararsız.

Davutoğlu: Suriye neden karşı çıkıyor?

Hamad: Bilmiyorum.

[...]

Hamad: […] Şu anda Libya’da olanlar kabul edilemez. Güvenlik Konseyine uçuşa yasak bölge oluşturması için baskı yapılmalı.

Davutoğlu: Güvenlik Konseyi üyesi değiliz ama NATO üyesiyiz ve bir şeyler yapabiliriz. Onlar (NATO) bize çağrının Güvenlik Konseyi ve Arap ülkelerinden gelmesi gerektiğini söyledi. Eğer NATO Libya’ya saldırırsa, Kaddafi Arapları savunduğunu iddia edecek.

-3-
Hamad: Bazı Arap ülkeleri buna destek verebilir. Türkiye de rol alma zorunda.

[...]

Hamad: Kaddafi Libya’yı kontrol altına alsa bile bitmiş durumda. Libya’da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını zorlamalıyız. Savaşı kazanıyor ama bitmiş durumda çünkü kendi halkını öldürüyor ve Araplarla ilgili korkunç şeyler söylüyor.

Davutoğlu: Önemli olan Libyalıları nasıl koruyacağımız.

Hamad: Uçuşa yasak bölge ve radarlara saldırı.

Davutoğlu: NATO’da uçuşa yasak bölge kararını bloke eden Almanya.

[…]

Toplantı tutanağı: Asya ve Afrika İşleri Dairesi Başkanı Büyükelçi Zayed Bin el-Nuaimi Rashed

Editör: TE Bilisim