Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu'nun Diyarbakır'da yaptığı konuşmayla ilgili Tan, "Aynen Dersim'e gidişi gibi Diyarbakır'a gidişi de beklentilere cevap vermedi. Konuşmanın içeriğine bakıldığı zaman sade suya tirit diyebileceğimiz bir konuşma olarak geçti. Diyarbekir adının iade edileceği konuşuluyordu, bu beklenti de olmadı. Sadece mevcut Diyarbakır cezaevinin kültür merkezi olarak değerlendirileceği söylendi. Bizim talebimiz ise buranın insan hakları müzesi haline getirilmesidir. İnşallah Türkiye'nin bu gergin atmosferini rahatlatacak adımları atarlar." diye konuştu.

Davutoğlu'nun Kobani ile ilgili açıklamaları konusunda ise Tan, "Selam noktasına gelmesi olumludur ama bu selam, kelam faslından sonra yapılacak işler de vardır. Andoluda da bu böyledir. Maalesef AKP'nin en önemli özelliği selamdan sonra kelam gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'na Kürtçe öğrenmede başarılar dileyen Tan, "Ben diyaloğa hazırım. Karşılıklı bir diyalog olsun." dedi. Yunanistan seçimleriyle ilgili Tan, İspanya örneğinde olduğu gibi Yunanistan örneğinin de çok önemli olduğunu vurguladı. "Toplumlar sıkıştıkları zaman ordan birşey çıkıyor." diyen Tan, "Ordan çıkan şey çözüm müdür; sol parti başarılı olur mu olmaz mı; bu başka bir konudur ama siyaseten almamız gereken dersler vardır. Biz de Yunanistan'da olduğu gibi Türkiye'nin bir ümidi olabiliriz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk okullarının kapatılması talebiyle ilgili bir soruya Tan, "Hala benim bölgemde 45-50 kişilik sınıflar var. Sabah ve öğleci şeklinde ders veriliyor. Önce Kenya'da okul açmadan önce ülkendeki okulları düzene sok. Kenyalılar sakın okulu kapatmasınlar. Eskiler der ki, 'Kendisi yardıma muhtaç bir himmet dede. Nerede kaldı gayrina himmet ede!' Pirince giderken eldeki bulgurda da olurlar. Hatta ellerinde öğretmen varsa bize de yollasınlar." dedi.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığı iddialarıyla ilgili Tan, Hakan Fidan ile şimdiye kadar el sıkışmadığını ifade etti. Tanımadığı için bir yorum yapamayacağını dile getiren Tan, "Çözüm süreci diye sundukları bu yemeğin tadı da hoş değil kendi de hoş değil." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim