Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Mehmet Parsak, AK Parti’nin önerdiği başkanlık sisteminin dünyada hiçbir yerinde örneği olmayan, yasama, yürütme ve yargının tek elde birleştiği 'tek adam rejimi' olduğunu söyledi.

Parsak, AK Parti’nin vesayet altında bir yargı sistemiyle kişiye özel yandaş hukuku getirmeye, başkanlık sistemiyle de ‘seçilmiş krallık’ sistemine doğru yol aldığını belirtti. Parsak, AKP’nin ‘Demokratikleşme ve Yeni Anayasa’ adı altında da özgürlükleri kendilerine göre yeniden tanımlamaya ve büyük oranda ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmaya hazırlandıklarına da dikkat çekti.

AK Parti’nin ‘yeni Anayasa’ kisvesi altında ‘36 etnik unsur’ esaslı, federal bir yapıya geçme hazırlığında olduğunu ifade eden Parsak, “Etnik farklılıklara vurgu yapan bir vatandaşlık tanımını esas almaya çalışıyorlar. ‘Reform yapacağız’ diyerek devletin yönetim biçimini değiştirmeye kalkışıyorlar. Milletimizin bize verdiği yetki çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin devleti ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü koruyacağız.” dedi.

SEÇİLMİŞ KRALLIK SİSTEMİNE GİDİYORUZ

AK Parti’nin, ‘başkanlık sistemi’ konusundaki ısrarına değinen Parsak, Türkiye’nin, Osmanlı Devleti'nden bu yana süregelen bir parlamenter demokrasi kültürünün bulunduğunu vurguladı. Parsak, 2002 ve 2007 seçimlerinde parlamenter demokrasiyi savunan AK Parti’nin, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi sonrasında fikrini değiştirdiğini ve başkanlık sistemi adı altında ‘seçilmiş krallık’ sistemine doğru yol aldığını kaydetti. AK Parti’nin önerdiği başkanlık sisteminin dünyada hiçbir yerinde örneği olmayan, yasama, yürütme ve yargının tek elde birleştiği bir tek adam rejimi olduğunu da savunan Parsak, milletin başkanlık sistemi diye bir derdi olmadığının, kamuoyu araştırmalarından anlaşıldığını anlattı.

ADALETTE BU KAÇINCI DÖNÜŞÜM?

64. hükümet programında ‘Adalet Sisteminde Dönüşüm’ yapılacağını ifade eden AK Parti’ye bu açıdan da eleştiriler getiren Parsak, şunları söyledi: “AKP, milli eğitim ve dış işleri politikalarında olduğu gibi adalet konusunda da ne yazık ki kararlı ve düz bir çizgi izleyememektedir. Kendi yaptıklarını kendileri bozuyorlar. Bugün de adalette değişim yapacaklarını söyleyerek hükümetin sözünden çıkamayan, vesayet altında bir yargı sistemi ile kişiye özel yandaş hukuku getirilmeye çalışılıyor.”

Mehmet Parsak, AK Parti’nin hükümet programında çözüm sürecine devam edeceğini ifade etmesine de 1 Kasım seçimleri öncesinde 'buzdolabına kaldırdığı' süreci 'Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci' adı altında yeni bir kisveye büründürülerek tekrar kamuoyuna sunduğunu anlattı.

Editör: TE Bilisim