Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir
 Bağımsız Olarak Milletvekili Adayları Kaç Oy Alırsa Seçilebilir?

Yirmibeş (25) yaşını doldurmuş, en az ilkokul mezunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurabildiği milletvekili seçimlerinde bağımsız adayların alması gereken oy oranıyla ilgili taslak bir hesaplama bulunmaktadır.

Bu hesaba göre; alınması gereken oy oranı, bölgedeki seçmen sayısının milletvekili sayısına bölünmesiyle değerlendirilir.

Oy oranlarına göre söz konusu oyu toplayan bağımsız aday Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmeye hak kazanır. Bağımsız aday oyu nasıl hesaplanır?

Kaç oy alırlarsa kazanırlar hepsi yazımızın devamında.İdeolojik olarak veya tavır olarak kendisini halihazırda hayatına devam eden siyasi partilere yakın hissetmeyen ve partiyle seçim barajını geçemeyeceğini düşünenler bağımsız hakkını kullanabiliyorlar.

Milletvekili adayı olmak istedikleri bölgenin İl Seçim Kurulu’na giderek burada adaylık için gerekli koşulları sağladığını belirten bir yazı ve 10 bin 160 lira (2015 Genel Seçimleri İçin) yatırdığını kanıtlayan belgeyi göstermeliler.

Ciddi bir kitle olmadığı taktirde başarısızlıkla sonuçlanan onlarca aday mevcut.Bağımsız Milletvekili Aday Oy Hesaplaması En basit ifadeyle şehrin seçmen sayısının, milletvekili sayısına bölünmesiyle gerçekleşir.

Örneğin 1.000.000 seçmeni bulunan ve toplamda 20 vekil çıkarabilen ilde bağımsız bir adayın 50.000 oy alması gerekiyor. (1.000.000 / 20 = 50.00)

Ayrıca bir not da eklememiz gerekiyor. Tüm seçmenlerin seçime katıldığını varsayarak bu işlemi yaptık.

Dolayısıyla seçime katılan yani oy kullanma hakkını kullananların oyları ildeki vekil sayısına bölünecektir.

2015 Genel Seçimlerinde Bağımsız Adayların Kaç Oy Alması Gerekiyor?(Ondalıklı sayılar yuvarlanmıştır.)

Bu rakamlar seçimlerde % 100 katılım olursa aşağıdaki gibidir.

(Yaklaşık seçime katılım maksimum (% 85-90 arası) olur. Örnek verecek olursak İstanbul 3. Bölge 3.497.000 seçmen var. Yüzde 85 katılım olursa seçmen sayısı 2.970.000 seçmen,

Barajı geçemeyen partiler % 5 olsa 2.820.000/ 31 = 91.000 seçmen ile seçimi kesin kazanır.

Hatta bazı durumlarda 85.000 ile bile seçilebilir.



Editör: TE Bilisim