Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?
Üç ay süreli Olağanüstü Hal (OHAL) uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararına ilişkin tezkerenin görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda başlandı. Hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, OHAL kararının demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri, genel güvenlik asayişi, kamu düzenini korumak; darbe teşebbüsünün tekrarının önüne geçmek ve Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ve bu örgütün TSK, yargı, Emniyet ve üniversiteler başta olmak üzere, kamu içindeki uzantılarının kamudan temizlenmesi amacıyla alındığını vurguladı. Bozdağ bu doğrultuda adımları hızla atmak için kanun hükmünde kararnameler çıkaracaklarını açıkladı.

BÜYÜK BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Hükümetin OHAL ilan etmeksizin bu adımları süratli bir şekilde atma imkanının olmadığını belirten Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Karşı karşıya kaldığımız kriz, bundan önceki diğer krizler gibi değildir. Cumhurbaşkanımızın, Genelkurmay Başkanımızın, kuvvet komutanlarımızın en yakınındaki insanların, o kadar incelemeye titiz değerlendirmeye rağmen fark edilememiş olması büyük bir tehlike ile karşı karşıya olunduğunu göstermektedir. Allah'ı aldatanlar herkesi aldatırlar. Bunların karşısında hepimizin birlikte hareket etmesi ve bunlarla mücadele noktasında alınan OHAL kararının gerekliliği ve uygulanması açık bir zaruret olarak ortada durmaktadır."

HÜKÜMET KENDİSİNE SEFERBERLİK İLAN ETTİ

OHAL'in millete karşı alınmış bir karar olmadığını kaydeden Bozdağ, şunları ifade etti:

"Devlet kendisine OHAL kararı vermiştir. Hükümetimiz kendisine olağanüstü seferberlik ilan etmiştir. Bundan önceki OHAL kararlarının millete karşı ilan edildiğini görüyoruz. Devletin içinde her tarafta gizlenmiş bulunan yapının kısa süre içinde devletten temizlenmesi, bir daha tehlike ve tehdit oluşturmaması için gerekli ve zaruri bir adımdır."

YÖNETİM TAMAMEN SİVİL İRADEDE

"Yasaklar, kısıtlamalar olacak" şeklinde yapılan değerlendirmelerin yanlış olduğunu ifade eden Bozdağ, yasada belirtilen yetkilerin hepsinin devreye girmeyeceğini belirtti. Bozdağ şöyle konuştu:

"Valiler gerekli gördüğü zaman tedbirleri, kararları alacaktır. Sıkıyönetim ilanı söz konusu değil. Yönetimin askere devri kesinlikle söz konusu değil. Yönetim sivil idarededir. Valilerin etkinliği, gücü artırılmaktadır. Hızlı karar alma ve bunları uygulama imkanı getirilmektedir. Ekonomiyle ilgili herhangi bir adım olmayacaktır."

OHAL OLAĞAN HALİN KALICILAŞMASI İÇİN

Darbe girişiminin artçılarının olabileceğini belirten Bozdağ, hiçbir şey olmamış gibi davranamayacaklarını belirtti. "Aksi takdirde 40 senedir büyüyüp göremeyen bu tehlikenin, gelecekte hepimize daha büyük bir tehlikeye dönüşmesine izin vermiş oluruz" diyen Bozdağ, OHAL'in ilan edilmiş olmasının vatandaşların hayatında olağanüstü bir takım değişiklikler meydana getirmeyeceğini kaydetti. Bozdağ, "OHAL, olağan halin kalıcılaşmasını sağlamak içindir" diye konuştu.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER ÇIKARILACAK

OHAL çerçevesinde hızlı adım atmak için kanun hükmünde kararnameler çıkaracaklarını belirten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şunları ifade etti:

"Bir takım kanun hükmünde kararnameleri TBMM'ye sevk edeceğiz. Bu, TBMM'den bazı şeylerin kaçırılması anlamına mı gelir, hayır. Ortada bir yangın var. Yangını söndürmek için elimizde su var, imkan var. Hemen yangını söndürmek durumundayız. Zaman kaybetmek tehlikenin büyümesinden başka sonuç doğurmaz. Kararname parlamentoya sevk edilecek. Bir ay içerisinde görüşülerek kanunlaşmak durumundadır. Bunların parlamentodan kaçırılması, denetime sunulmaması söz konusu değildir. Parlamento duruma vaziyet edecek, eksikler, yanlışlar varsa düzeltme konusunda iradesini ortaya koyacaktır."

PARLAMENTOYU BOMBALAYANLARA KARŞI DARBE

OHAL'in parlamentoya karşı atılmış bir adım olmadığını belirten Bozdağ, gizli kapaklı uygulamalar yapılmayacağını ifade etti. Bozdağ, "OHAL parlamentoyu bombalayan, bu yüce çatıyı yok etmek isteyenlere karşı milli iradenin vuracağı darbenin adıdır" dedi.

ÜÇ AY DOLMADAN OHAL'İ KALDIRMAK İSTİYORUZ

Bozdağ, "Üç ayı tamamlamak zorunda değiliz. Amacımız üç aydan kısa süre içinde atacağımız adımları atmak ve süre dolmadan da OHAL'i yeniden kaldırmaktır. Daha erken de tamamlamak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" diye konuştu.
Cihan

Editör: TE Bilisim