MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Hatay’da restorasyonu tamamlanan tarihi Ulu Cami Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından açıldı.

Gerçekleştirilen sade törende konuşan Adalet Bakanı Sadulah Ergin, Ulu Cami’nin orijinaline dönüş yolunda önemli bir merhale kat ettiklerini söyledi.

Çalışmaların henüz tamamlanmadığını aktaran Bakan Ergin, girişteki abdest alma yerleri ve lavaboların olduğu bölümün caminin dışında bir mekana taşınacağını aktardı. Böylece caminin iç avlusunun da olacağını belirten Ergin “Bende eski bir Vakıflar Bölge Müdürlüğü mensubuyum. 5 yıl boyunca müdürlüğümüze avukat olarak hizmet ettim. Bu müessesenin yaptığı işlerdeki samimi atmosferi hizmet aşkının ne demek olduğunu az çok bilenlerdenim.” dedi.

Sadece Ulu Cami’nin değil Hatay’ın değişik yörelerindeki vakıf eserlerinin ve tarihi yadigarların tek tek bulunarak ihya edildiğini belirten Ergin, “Ecdadımızın bizlere emanet ettiği bu eserler onlara layık olacağı şekilde koruma altına alınıyor. Türkiye’de 3 bin 750’nin üzerinde tarihi eseri, vakıf mülkünü Vakıflar Genel Müdürlüğümüz restore ederek, bizlere ve bizden sonraki nesillere armağan ettiler.” diye konuştu.

Tarihi eserlerin restorasyonlarını sadece Türkiye içinde yapmadıklarını belirten Ergin şöyle konuştu “Sadece Türkiye içinde değil, Kafkaslarda, Balkanlarda, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu'da ecdadımızın müsavatı olduğu gidip geldiği her coğrafyada yapmış olduğu eserlerin kamuya faydalı yapıların restorasyonunu yapıyoruz. Türkmenistan’da, Tataristan’da, Azerbaycan’da, Bosna Hersek’te, Arnavutlukta yapıyoruz. Mısır’da yapıyoruz. Kuzey Afrika’da bulunan ecdat yadigarlarını ihya ediyoruz. Herhalde vatanseverlik, milletseverlik, milliyetçilik dedikleri bu olsa gerek. Yoksa milliyetçilik bir ırkın özelliklerini öne çıkartmak değil. Bizi millet yapan değerleri yücelten, geçmişten gelen değerlerimizi geleceğe bizden sonra gelen nesillere taşıyan bu hizmetlerdir. Ülkemizin bölgesindeki gücünü arttıran bayrağımızı daha yukarılara çıkaran ve yüzümüzü ağartan icraatlar olsa gerek. Bu açıdan bu eserlerin ihya edilmesinde bizlere hizmete hazır hale getirilmesinde emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum inşallah bu hizmetler aksamadan devam edecek. Ecdadımız, bizden önceki büyüklerimiz bunları inşa ederek bizlerin hizmetine sundular. Bizlerde teslim aldığımızdan daha güzel bir şekilde bizden sonraki kuşaklara inşallah bunları teslim edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Bakan Ergin cuma namazını da Ulu Cami'de kıldı.

2012 mart ayında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Ulu Cami’nin restorasyonu 1 milyon 720 bin TL’ye gerçekleşti. Restorasyon işi kapsamında caminin iç duvarlarının orijinal dokusu ortaya çıkarıldı. Cami avlusunun eskiyen taşları sökülerek yeniden düzenlendi. Mevcut şadırvanı yenilendi.

Camiye ayrıca kadınlar için ayrı abdest alma yerleri, mescit ve oturma yerleri yapıldı. Camiye çevreleyen iş yerlerinin çatı onarımı yapıldı. Türbeler, imaret yerleri orijinal dokusuna kavuşturuldu. Restorasyon çalışmaları sırasında ayrıca caminin ses sistemi değiştirilerek merkezi ses ve aydınlatma sistemi kuruldu.

Editör: TE Bilisim