Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir
Başbakan Recep Tayip Erdoğan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sayesinde bölgedeki ihracatın 10 kat arttığını söyledi. Erdoğan, bölge ihracatının 7 milyar liraya çıktığını belirtti.

Erdoğan, Şanlıurfa Dedeman Otel’de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından düzenlenen GAP Bölge Toplantısı’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, tarımsal milli gelirdeki artışa dikkat çeken Erdoğan, 2002'de 24 milyar dolar olan rakamın, 62 milyar dolara ulaştığına vurgu yaptı. Tarımdaki istihdama da değinen Erdoğan, kırsal kesimdeki işsizlik oranının 2011'de yüzde 6'ya gerilediğini kaydederek, “Bu yıl oranı yüzde 4,5'lara kadar gerilettik.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’nin tarımsal ekonomik büyüklük bakımından da Avrupa'da birinci sırada bulunduğunu kaydetti. Tarımdaki bu başarı için atılan adımlardan söz eden Erdoğan, ”10 yılda kapsamlı çalışmalar yürüttük. 2002 yılında yüzde 59 seviyesinde bulunan tarımsal kredi faizlerini bugün yüzde 0 ila 7,5 arasına düşürdük. Bu yılın ekim ayı itibarıyla Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla kullanılan tarımsal kredi rakamı 22 milyar lirayı buldu. Ekonomide sağladığımız güven ve istikrar sayesinde geçtiğimiz 10 yılda tarım sektöründe yapılan yatırımların tutarı 34 milyar lirayı buldu. 2002'de sadece doğrudan gelir desteği olarak 1,5 milyar lira destek verilen tarıma bu yıl 2 milyar 166 milyon lira alan bazlı destek ödemesi yaptık.” diye konuştu.

        Son 10 yılda üreticilere ödedikleri prim destek tutarının 15 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Erdoğan, hayvancılık sektörü için de önemli adımlar attıklarını vurgulayıp, 2012 itibariyle destekleme tutarının yaklaşık 2 milyar lira olduğunu anlattı.

        "ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI 1,5 MİLYON İNSANA FAYDA SAĞLAYACAK"
    
        Bölgenin kalkınması için en önemli proje olan GAP’la ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, eylem planını 2008 yılında hayata geçirdiklerini aktardı.
    
        Bunun için de 18 milyarlık bir kaynak tahsisi yaptıklarının altını çizen Erdoğan, ”Şu ana kadar bu rakamın 16 milyar lirasını kullandık. GAP'ın kamu yatırımları içinde yüzde 7 olan payını, geçtiğimiz 10 yılda yüzde 10,3'e yükselttik. GAP Eylem Planı'nın devreye girmesiyle bu oran yüzde 14'e kadar yükseldi. GAP için tahsis ettiğimiz kaynakların ve verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim. Bölgeden yapılan ihracat 10 katlık bir artışla yaklaşık 7 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bölgedeki genel işsizlik oranı ise yüzde 17'den yüzde 11,7'ye geriledi. GAP'ın enerji yatırımlarındaki fiziki gerçekleşmesini de yüzde 74'e çıkardık." ifadelerini kullandı.

        Bir milyon hektar alanı sulamaya açmayı hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, 500 bin hektar alana hizmet verecek ana kanalların büyük bölümünün tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi.

        Arazi toplulaştırılması ilgili yaptıkları çalışmalardan da bahseden Erdoğan, miras hukukuna yönelik gerekirse ilgili bir müdahale kurumunun oluşturulması noktasında bakanlığın çalıştığını, neticeye de varılacağını belirtti. Bölgede 450 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırması yapılabildiğini ifade eden Erdoğan, 10 yılda 3 milyon hektarın üzerinde de toplulaştırma gerçekleştirdiğini hatırlattı. Erdoğan, bu çalışmalardan 1,5milyona yakın insanın faydalanacağını, bölgeye ve ülkeye de 10 milyar TL’nin üzerinde bir fayda sağlanacağını sözlerine ekledi.

        GAP Bölge Toplantısı’na Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, milletvekilleri, ziraat odası başkanları ve çok sayıda ilgili katıldı.

Editör: TE Bilisim