Seçim yasakları perşembe günü başlıyor! Seçim yasakları perşembe günü başlıyor!
 Bugün gerçekleştirilen Ak Parti Grup Toplantısı'nda partililerine seslenen Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerinin son açıklamalarına sert çıktı. 


Erdoğan'ın konuşmasından notlar:

Kutlu Doğum haftasını bir bayram atmosferine dönüştüren Diyanet İşleri Başkanlığı'mıza teşekkür ediyorum.

SOMALİ PATLAMASI

Konuşmamın başında Somali'de yaşanan patlama nedeniyle baş sağlığı ve geçmiş olsun mesajlarımı paylaşmak istiyorum. Haftasonu Somali yetkililerini ağırladık. Ardından Türk Kızılay'ının Genel Kurulu'na katıldık. Gazze ve Somali'deki Kızılay ekibiyle canlı bağlantı yaptık. Kızılay ekibimiz Somali'de merkezlerine giderken bombalı saldırıya uğradı. Yaralanan arkadaşlarımız Mogadişu'daki hastaneye kaldırıldı. Şu an itibariyle 4 arkadaşımız iyi durumda ailelerle iletişim sağlandı.

Bir arkadaşımız şu anda taburcu olmuş durumda. HAyatını kaybeden Somalili kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hafta sonu genel kurulunu gerçekleştiren Kızılay'ın nasıl fedakarca çalıştığını tekrar gördük. Kızılay o hilali ahmeriyle umudun paylaşmanın sembolü oldu. Kızılay gerçekleştirdiği faliyetlerle gurur duyduğumuz bir yardım kurumu haline geldi. Kızılay'a tüm çalışanlanlarına çok teşekkür ediyorum.

Şu anda Somali hızla sorunlarını çözerken Somali ve Somaliland arasındaki birleşme görüşmeleri başladı. Somali bizim de arabulucu olmamız için bize başvurdu. Toplantı yaptık ve diyaloğun devam etmesi, 90 gün içinde tarafların İstanbul'da tekrar bir araya gelmesi karara bağlandı. Güçlü şekilde bu görüşmeyi gerçekleştireceğiz. Somali bizim girişimlerimizle dünyada dikkatleri üzerinde toplarken son yıllarda önemli mesafeler kat etti.

Pazar günü saldırı ve benzeri sabotaj girişimlerine karşı daha hassas ve sabırlı olmamız gerekiyor.

ZİYARETLER

Bu arada geçtiğimiz hafta Kırgızistan ve Moğolistan'a gittik. Bizleri derinden üzerin Myanmar'daki gelişmelerdir. Buradaki gelişmeler konusunda dün itibariyle İslam Konferansı'nı bir araya getirip Myanmar konusuna nasıl müdahale oluruz bunun çalışmaları Suudi Arabistan'da başladı. Atılacak adımlar neyse bunlar görüşülecek. Myanmar bu tür yardımlara da kapalı bir durumda. BM'yi de devreye sokarak bu adımları süratle atacağız. 

Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te görüşmeler gerçekleştirdik. Bişkek'ten Moğolistan'ın Ulan Batur şehrine geçtik. Heyetler arası görüşmeler yaptık. Ankara Caddesi'ni açtık. Orhun Abidleri'ne Bekir Bey ve Ömer Çelik Bey gitti. Biz de milletimiz için önemli bir yer olan Tonyukuk abidelerinin bulunduğu bölgeye gittik. Ulaşım zordu yolun olmadığı bozkırda arazi araçlarıyla anıtlara ulaştık. Bizim için bu konularda zor yok ama ben milliyetçiyim diyenlerin uğramadıkları yerlere defaatle ulaştık ve bir taraftan da inşaa ediyoruz. Orhun Abideleri'nin yolunu biz yaptık. Orası da adeta bir çöl gibiydi. Müzesini yaptık. Şimdi Tonyukuk'un da yolunu yapacağız. Şimdi arkadaşlar TİKA eliyle Moğolistan'da çok sayıda projeyi gerçekleştirdik. Türkiye'nin şu andaki Ak Parti iktidarının sadece 780 bin metrekareye hapsolmadığını belirtmek istiyorum.

ERDOĞAN'DAN BAHÇELİYE SERT YANIT

Bu yapılanlar hakaret ederek bağırma ile haklılık elde etmeye çalışan Bahçeli'ye ithaf olunur. Sen 3.5 sene iktidara ortak oldun. Milletin sana ne kadar değer verdiği ortada. En güzel değerlendirmeyi millet yapıyor.

Moğolistan'da çalışmalarımız TIKA aracılığıyla devam ediyor. Konya Kültür Merkezi'nin inşaatını biz bitirdik. Türk anıtlarıyla ilgili TİKA toplu bir sergileme yapılabilmesi için toplu bir teşhir meydanı sağladık. Moğolistan parlamentosuna elektronik kütüphane ve baskı cihazları bağışladık. Bunlar tamamlanan projelerimizin bir kaçı. Eğitime ve aile içi şiddetle mücadeleye tarıma hayvancılığa ilişkin çalışmalar yürütüyoruz.  slogan atmak değildir, milliyetçilik devletin kasasını boşaltmak hiç değildir. Milliyetçilik tarihine ecdadına ecdadından kalan yadigarlara sahip çıkmaktır. Milliyetçilik taa Moğolistan'da izlerini bulmak ve dünya mirasına katmaktır. Milliyetçilik devlet kasasını doldurmaktır.

Bugün çıktın hakaret üstüne hakaret ettin, bari çık şunları söyle. Hodri meydan dedin al sana hodri meydan. Sen gittin IMF ile borç anlaşması imzaladın biz önümüzdeki ay bu borcu tamamen bitiriyoruz. Ey MHP'ye gönül veren kardeşlerim bu mudur milliyetçilik yoksa bizim yaptıklarımız mı? Bu millet kimin hayırlı bir yolda olduğunu görüyor. Merkez Bankası'nın kasasını 120 milyar dolara çıkartıyoruz. Enflasyonda ülkeyi getirdiğiniz nokta ortada. 

Yüzde 7 bin 500 faizle rantlar sağlandı. Benim partili bakanım değil miydi? Onun hesabını sormadın dolayısıyla sen de mesulsun. Bunları bir kenara koyacak olursak iki kere bağırıp çağırmakla vatandaş da hiç bir şey yapmamış anlı ak diye bir oyunun içine düşer. Biz yalanı ortaya koymak zorundayız. Bununla ilgili çalışmalar başlar her türlü şey açık ortaya çıkar. Bizim için hukuki boşluğu olmayan bir şey var milletin iradesidir.

KILIÇDAROĞLU'NU KENDİ SÖYLEMLERİYLE VURDU

Bu arada CHP Genel Başkanı defalarca bizim tarih bilmediğimizi ifade etti. Kılıçdaroğlu biz tarihi çok iyi biliriz, Tonyukuk anıtlarından Malazgirt'e Çaldıran'dan Çanakkale'ye kadar çok iyi biliriz. Biz CHP tarihini de çok iyi biliriz. Bu kürsüden başka kürsülerden Dersim hakkında CHP hakkında Kılıçdaroğlu'na defalarca tarih dersi verdik. Mazi kalbimde bir yaradır diye bir şarkı var ya.. Tarih Kılıçdaroğlu'nun kalbinde bir yara olduğu için verdiğimiz tarih derslerini öğrenemedi. Dersim tarihi sıfır, CHP tarihi sıfır, demokrasi tarihi sıfır. İstanbul şehir tarihi sıfır. Aday olduğu ilçeyi bilmez. Kağıthane'ye Kağıttepe diyecek kadar bilmez. Futbol tarihi o da sıfır. Lefter'i ortasahadan kaleye alacak kadar sıfır. İslam ve Türkiye tarihi yıldızlı sıfır. Geçtiğimiz hafta CHP heyeti Şanlıurfa'ya çıkarma yapıyor. Bazı tarihi mekanları da ziyaret edeceklerini duyuruyorlar. Şanlıurfa'daki Hz. Selahattin Eyyubi türbesi de var? Bu tarih hatasının neresini düzeltelim bilmiyorum. Selahattin Eyyubi değil Hz. Eyüb Peygamber. Bu türbe de Şanlıurfa'da değil Viranşehir'de. CHP'nin ziyaret edecekleri yer Türbe değil Makam. Ders veriyoruz veriyoruz ama bilmiyorlar. Suriye'nin Başkenti Şam'ı defalarca ziyaret ettiler. Gözleri bağlı olduğu için Selahattin Eyyubi türbesini öğrenmediler öğrenemediler. Biz tarihi öğreniriz ve biz geleceği tarih üzerine inşaa ediyoruz. 

AKİL İNSANLAR HEYETİ

Akil insanlar heyeti bölgelerde çalışmaya başladı. Hakaretlere ve edepsiz kışkırtmalara rağmen akil insanlar çok güzel çalışmalar yapıyor. Verilen mesajların güçlü ve etkili olduğunu görüyoruz. Bu arkadaşların hepsinin bu toplumda bir karşılığı var. Ama bu hakareti yapanların toplumda bir karşılığı yok. Çok farklı inanç ve ideolojik görüşlerden oluşan insanlardan oluşuyor. Program arkadaşlarımıza ait. Yol haritanız size ait kimlerle görüşeceksiniz istediğiniz gibi görüşeceksiniz. Size inanıyor ve size güveniyoruz. Şu ana kadar da bunu başarıyla yürütüyoruz. Bu kenetlenmeyi hazmedemeyenler sindiremeyenler provokatif eylemlere girişebiliyorlar.

Olumsuz hadiselerin son derece cüzzi ve marjinal olduğunu görüyoruz. Sevindirici haberler geldikçe göreceksiniz CHP de MHP de yanlız kalacak tarih karşısında mahcup olacaklar. Burada şu hususu özellikle ifade etmek istiyorum akil insanlar sadece bu sürecin bir tanesidir. Bazıları süreci sadece izlemekle yetiniyor. Bu mesele sadece AK Parti'nin akil insanların meselesi değil. Çözümün parçası olmayanlar sorunun parçası halinde olur. Böyle hayati bir meselede hayır konuşmayacak olanların susmak suretiyle sürece katkı vermelerini rica ediyorum. 

Bu sürece muhalefet partilerinin de dahil olması için samimi bir yaklaşım içinde olduk. Partileri ziyaret etmek istedi kapılarını kapattılar. Sonra CHP bizi ziyaret etti. Ardından Meclis Başkanımızın girişimiyle birer çalışma arkadaşı verelimd edik. Bu da sonuçsuz kaldı. Araştırma komisyonu kurulması için Meclis'e başvurduk. Bizden önce CHP'nin vermiş olduğu bir önerge vardı. Biz bu arada ayrıca bir adım attık.

Çözüm sürecini değerlendirme komisyonuyla ilgili bir adımımız oldu. CHP'li vekiller daha sonra kendi önergenelerini geri çekti ama Meclis'te o teklif kayıtlara çekti. Oyunu bozan mızıkçı çocuklar gibi kenara çekildiler. Bununla da yetinmiyorlar kürüsüyü işgal ederek, CHP'nin tam da üzerine oturan bir tavır takınıyorlar. Siz hani çözmek istiyordunuz? Ne oldu niye vazgeçtiniz niye kaçtınız niye çark ettiniz? CHP millete bunun hesabını vermek zorunda. CHP çözüm konusunda samimi olmadığını bir kez daha göstermiştir. CHP seçmenine sabır diliyorum 

ŞEHİT YAKINLARINA İSTİHDAM

Bu süreçte şehitlerimizin gazilerimizin başını öne eğmeyeceğiz. Bizim kutup yıldızlarımızın aileleri bizlere emanettir. Hassas bir duygu ikliminde olduklarını biliyoruz. 10 yılı aşkın bir süredir gazilere ve şehit yakınlarına hak ettikleri değeri vermek için çok sayıda düzenleme yaptık. İlk defa şehit aileleri ve gazilerle görüşeerek onlardan gelen talepleri dikkate aldık bir dizi konuyu yasal güvenceye aldık. İhtiyaçları talepleri gözden geçirerek şehit yakınları ve gaziler için yeni bir düzenlemeyi de yeniden başlatıyoruz. Vazife ve harp malüleriyle ilgili hakların çevresini de genişletiyoruz: Meseleyi tam olarak idrak edemediği için bizi var olan hakları tekrar vermekle itham etmişti. Kendisine yapılan yeni düzenlemeleri iyi anlamasını ve açıklamasını tavsiye ediyorum.

Şehit yakınlarına verilen istihdam hakkını 2'ye çıkarmıştık. silah altındayken ya da asayiş güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları ya da malüllerin istihdam sayısını eşitliyoruz. Terör mağduru sivil vatandaşlara ve ya malül olanlara 1 istihdam hakkı getiriyoruz. Öreğin Güngören saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ya da malüllerine 1 istihdam hakkı getiriyoruz.

Afyonkarahisar'daki talihsiz patlamada şehit olan askerlerimizin yakınlarına sadece maaş veriliyordu şimdi onlara da 2 istihdam veriyoruz. Daha önce sadece terörle mücadele kanunu kapsamında olanlar ile asayiş olaylarında hayatını kaybedenlere tanınan maaş artış imkanını şimdi tüm vazife malullerine sağlayacağız. Bu kapsamda ek ödeme ile eğitim öğretim yardımı alamayanlar vardı şimdi ek ödeme ile eğitim öğretim yardımını bu kardeşlerimiz için de tesis ediyoruz. Şehit yakını ve gazilerimizden su ve elektrik ücretlerinden indirim alamayanlar arık bu haktan yararlanıyorlar. Aynı şekilde vazife ve harp malulu kapsamında olup faizsiz konut kredilerinden yararlanamayanlar artık bundan da faydalanacak. Hak sahipleri faizsiz konut kredisi kullanabilecekler. 1942 Yılında çıkartılan bir kanunla oğlu askerde olan muhtaç ailelere yardım yapılması şartı getirilmişti. Bu kanun amacı doğrultusunda işletilemedi.

Kimi belediyeler bu yardımı yaparken kimileri yapmadı veya yapamadı. Köylerde bu imkan hiç kullanılmadı neredeyse. Şimdi evladı askerde olan kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere çocuğu askerde olduğu sürece ayda 250 TL ödüyoruz. Yani bir aile düşünün çocuk askere gidiyor aile belirlenen kriterlere göre yoksulluk içinde düzenleme yapıldığı andan itibbaren aileler başvuru yaptığı zaman bu parayı annesi veya evli ise eşi alıyor: Bu düzenlemenin de hayırlı olmasını diliyorum. Son olarak bu yeni düzenleme ile 65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlarımıza maaş uygulamasını da genişletiyoruz. Tüm bu düzenlemelerin bize emanet olan şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu düzenleme ahde vefa düzenlemesidir'' diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Editör: TE Bilisim