Viyana’da düzenlenen Medeniyetler İttifakı Toplantısı’nda Başbakan Erdoğan’ın Siyonizm ile ilgili söylediği sözlere dünyadan tepki yağıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ‘kötü niyetli ve yalan’ olarak değerlendirdiği sözlerle ilgili Birleşmiş Milletler ve ABD’den de tepki geldi.

BM GENEL SEKRETERİ: İNCİTİCİ VE AYRIMCI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Başbakan Erdoğan'ın siyonizmle ilgili sözlerinin "incitici ve ayrımcı"olduğunu öne sürdü. Ban Ki-mun adına açıklama yapan bir sözcü, "Genel sekreter bu şekilde incitici ve ayrımcı sözlerine 'sorumlu liderlik' temasıyla yapılan bir toplantıda sarf edilmesinin talihsizlik olduğuna inanıyor" ifadelerini kullandı.

ABD’DEN DE TEPKİ VAR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ankara'ya gelişi sırasında uçakta açıklama yapan üst düzey ABD'li yetkili, Başbakan Erdoğan'ın siyonizmi insanlık suçu olarak niteleyen konuşmasının "son derece ağır"olduğunu söyledi.

İsmi saklı kalmak koşuluyla açıklama yapan ABD'li yetkili, Başbakan Erdoğan'ın siyonizmle ilgili bu tanımının ABD-Türkiye ilişkilerinde "yıpratıcı etki" yapacağını ileri sürdü. ABD'li yetkili, "Dışişleri Bakanı bu (sözleri) duymakta ne kadar rahatsız olduğumuz konusunda son derece açık olacaktır" dedi.

Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi

ABD'li üst düzey yetkili, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu konudaki kaygılarını Başbakan Erdoğan'a bizzat ileteceğini de vurguladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Erdoğan, BM Medeniyetler İttifakı 5. Küresel Forumu'nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, "Ötekinin kültürünü, inançlarını, hissiyatını anlamak için mücadele verilmesi gerekirken, önyargılardan hareket edilerek, ötekinin dışlandığına ve horlandığına sıkça şahit oluyoruz. Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi, İslamofobinin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır" ifadelerini kullanmıştı.

SİYONİZM NEDİR?

"Siyonizm" kelimesi, esas olarak, Kudüs yakınlarında bulunan Siyon Dağı ile bu dağ üzerindeki Siyon Kalesi'ni belirtmek için kullanılmaktaydı. Sonraları, Kral Davud döneminde, "Siyon" tüm Kudüs şehrine ve İsrail Diyarı'na atıfta bulunan bir kapsam haline geldi. Tevrat'taki birçok ayette, İsrailoğullarından Siyon halkı, Siyon'un oğulları ya da kızları olarak bahsedilir.

Siyonizm günümüzde, Filistin'de Yahudiler için yeniden bir vatan kurulmasına destek veren uluslararası Yahudi siyasi hareketine dönüştü. Söz konusu alan, Tevrat'ta bahsi geçen ve İsrail Diyarı (İbranice: Eretz Yisra'el) adı verilen topraklar olarak görülüyor. İsrail'in kurulmasından bu yana, Siyonist hareket de şekil değiştirerek öncelikle Modern İsrail devletinin desteklenmesi amacı ile varlığını sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim