31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'na sistemli bir şekilde baskı uyguladığını belirterek, Erdoğan'ın bu tutumunun çok yanlış olduğunu ifade etti. Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı'nı vatan hainliğiyle suçladığını dile getiren Hamzaçebi, şöyle konuştu: "İş nereye doğru gittiğini izlerken bu hain kervanına Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan'ı da kattı. Vatan hainliğiyle suçluyor ve bunları seyreden bir Davutoğlu var. Sayın Davutoğlu Başbakan mı değil mi; ben merak ediyorum. Başbakan Yardımcısı vatana ihanetle suçlanıyor, Davutoğlu susuyor. Susarak bunu geçiştiremezsiniz. Ya doğru söylüyor ya da yanlış söylüyor. Eğer doğru söylüyorsa derhal görevden alacaksın. Eğer yanlış ise sahip çıkacaksın.Davutoğlu buna nasıl göz yumarsın." dedi.


Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Davutoğlu'nun konuşamayacağını, kendisine çizilmiş olan küçük daire içinde Başbakanlık rolünü oynamaya çalıştığını belirterek, "Tek görevi Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye muhalefet yapmak. Onu da iyi yapıyor. Erdoğan'a sesleniyorum; eğer vatan hainliği suçu varsa Devlet Denetleme Kurumu'nu görevlendir. Savcılığı göreve çağırıyorum, derhal harekete geçmeli, vatana ihanet suçu varsa gereğini yapsınlar. Yoksa Cumhurbaşkanına gerekli açıklamayı yapsınlar. Bu tutumu kabul etmek kesinlikle mümkün değil. Ekonominin selameti açısından zorunlu görüyorum. Cumhurbaşkanı gelişi güzel konuşma hakkına sahip değildir. Merkez Bankası Başkanını istifaya zorluyor." diye konuştu.

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı her gün konuşarak dolar lobisine hizmet etmekle suçladı. Silah bırakma çağrısıyla ilgili ise Hamzaçebi, 10 maddelik paketin kamuoyu ile paylaştığını söyledi. PKK'nın silah bırakması, çatışma olmaması, insanların ölmemesinin toplumda herkesin isteyeceğini vurgulayan Hamzaçebi, çağrıda silah bırakma değil PKK'nın bir kongre toplama çağrısı olduğunu ifade etti. Silah bırakma olursa bundan memnun olacaklarını kaydetti.

Açıklamayı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın değil HDP'nin yaptığını dile getiren Hamzaçebi, çıkarılan kanunla hükümetin kamuoyunu bilgilendirme görevi olduğunu belirtti. Kürt sorununun çözümü konusunda başından beri çok açık bir tavır ortaya koyduklarını dile getiren Hamzaçebi, dönemin Başbakanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmeyi hatırlattı. Sorunun çözüm yerinin Meclis olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu'nun konuya ilişkin taleplerini aktardı. Hangi konularda anlaşıldığının milletle paylaşılması gerektiğini belirten Hamzaçebi, sürecin şeffaf yürütülmesini istedi.

İç güvenlik paketinin geri çekileceğine ilişkin bir soruya Hamzaçebi, Dolmabahçe'de paketin görüşüldüğünün anlaşıldığını ifade etti. Kendilerinin de paketin geri çekilmesini istediklerini hatırlatan Hamzaçebi, "Türkiye'nin demokratikleşmesini de İmralı'ya bağlayan bir anlayış var." diye konuştu. Polise gözaltı yetkisi olmayacaklarını ifade eden Hamzaçebi, bunların çıkarılması için CHP'nin başından beri politika izlediklerini ve halen aynı görüşte olduklarını söyledi.

Teklif görüşülürken bir yandan da bu düzeltmeleri yapmanın doğru olmayacağını vurgulayan Hamzaçebi, ara vermek gerektiğini ifade etti. "Yasanın görüşmelerine bir iki gün ara vermek; Anayasaya aykırı düzenlemeleri tasarıdan çekmektir. Bunların adam olacak bir yanı yoktur." diyen Hamzaçebi, 'polise 48 saat değil 12 saat gözaltı olsun" diye bir anlaşma olmayacağını, bunun ve arama yetkisinin tamamen çıkması gerektiğini söyledi.

"Yeni Anayasa HDP-AKP ittifakı ile gerçekleştirilecek." diyen Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paketin geçeceğine ilişkin açıklamalarının hatırlatılmasına "Büyük lokma ye büyük söz söyleme demişler atalarımız." karşılığını verdi.

IŞİD ile ilgili bir soruya da Hamzaçebi, "AKP iktidarının IŞİD ile işbirliği, bir ittifakı vardır. Süleyman Şah operasyonunda bile bir tek IŞİD eleştirisi yoktur. Dış politikanın geldiği çizgiyi göstermesi açısından çok önemlidir." şeklinde konuştu. Hamzaçebi, jandarma düzenlemesinin tek sebebinin de MİT TIR'larının savcı tarafından aranması olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim