Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı
 Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliyle ilgili yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. AK Parti ve MHP’nin üzerinde anlaştığı teklif, haftaya TBMM’ye sunulacak.

Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifi konusunda önemli bir görüşme gerçekleşti.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi.
Görüşme, saat 14.00’te başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım’ın ortak basın açıklaması yapmak için kameralar karşısına geçti.
MHP lideri Bahçeli, “Anayasa değişikliği üzerinde Sayın Başbakanımızla zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarfedilmiştir. Bugünkü değerlendirmelerimiz de olumlu geçmiştir. Kısa süre içerisinde Meclis’e bir metin sunulacaktır” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, “Anayasa değişikliği konusu memleketimizin gündemindedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişti. Önümüzdeki hafta AK Parti olarak Anayasa değişiklik teklifimizi Meclis’e sunmuş olacağız. Tabi ondan sonraki iş Meclis’imizin iradesidir. Meclis’te 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletimizin vereceği bir karardır. Ülkemiz milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Biz niyet hayr akıbet hayr anlayışıyla hareket ettik. Biz artık ülkenin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz.
Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin çıkmaza girmesiyle beraber Cumhurbaşkanın halk tarafından doğrudan seçilmesi Anayasa’ya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. Bu mevcut durumun mevcut anayasayla bir ölçüde uyumlu hale gelmesi icra ve yasamanın yetkilerinin ve sınırlarının çok daha net şekilde belirlenmesi parlamentonun güçlenmesi icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki geleceğimiz için siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır.
AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesi sunacağımız bu teklif, MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek.” dedi.
CUMHURBAŞKANI’NIN PARTİSİYLE İLİŞKİSİ NASIL OLACAK?
Başbakan Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi durumunda partisiyle ilişkisi hakkında, “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek” ifadelerini kullandı.
MECLİS’E VERİLECEK TEKLİFTE MHP’NİN İMZASI OLACAK MI?
Başbakan AK Parti’nin kendi anayasa teklifi olarak bu değişikliği sunacağını belirtti. Yıldırım, “Şüphesiz sunacağımız bu teklif MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla da Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek” açıklamasını yaptı.
REFERANDUM NE ZAMAN YAPILACAK?
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım, “Yasa çok açık, Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Eğer bütün her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim