Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir Metin Külünk: Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli, Türkiye Avrupa'nın göçmen parkı değildir
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, “Eskiden cezaevlerinde ölümü konuşuyorduk, bugün sıkışıklık sorununu; karakollarda işkence konuşuyorduk, bugün tokat atılması bile büyük ses getiriyor.” dedi. Üstün, İzmir Üniversitesi (İZÜ)’nde düzenlenen “İnsan Haklarında Güncel Sorunlar” konulu panele katıldı.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’i ziyaretinin ardından Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan Komisyon Başkanı Üstün, Türkiye’deki insan hakları problemlerini ve 1990’lı yıllardan bu yana yaşanan gelişme sürecini aktardı. Türkiye’nin insan haklarının korunmasında yıllar içinde önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Üstün, 2012'yi Türkiye için insan haklarını korumada kurumsallaşma yılı olarak tanımladı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının sağlanması, Kamu Denetçiliği Kurumu ve İnsan Hakları Kurulu’nun kurulmasının çok önemli gelişmeler olduğunu kaydetti. 10 yıl önce karakol envanterinde Filistin askısının bulunmasına ses çıkarılmazken bugün bir tokat için bütün Türkiye’nin ayağa kalktığını vurgulayan Milletvekili Üstün, “Eskiden cezaevlerinde ölümü konuşuyorduk, bugün sıkışıklık sorununu konuşuyoruz. Türkiye’nin artık kadın sığınmaevlerinin yetersizliği, cezaevlerinde kötü muamele, faili meçhul cinayetler gibi sorunları yok.” şeklinde konuştu.

Uygulama açısında Türkiye’nin Avrupa’dan ileride olduğu pek çok durum yaşandığını dile getiren Üstün, “Geçmiş yıllarda savaştan kaçmak için Libya’dan İtalya’ya geçmek isteyen 3 bin kişi Avrupa için büyük sıkıntı olmuş, bir gecede Schengen vizesi şartlarını değiştirmişlerdi. Bugün sadece Suriye sınırımızda 150 bin, toplam 180 bin göçmenimiz var. İhtiyaç duyulan her yerde onlara destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kadına şiddetin önlenmesi için Avrupa’nın ötesinde bir kanun çıkarıldığını belirten Ayhan Sefer Üstün, “Uygulamalar konusunda hatalar yapılabiliyor. Bu noktada görev, hakim ve savcılara düşüyor. Tekrarlanan şiddet olayında, ölüm aşamasına gelinmeden karar verilmesi ve uygulanması gerekiyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim