MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin Gümüşhane Demirkaynak (Mastra) Köyü’nde mezarlık alanında yapacağı iddia edilen siyanür havuzunu Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sordu.

Türkkan, basında çıkan haberlerde Maden Şirketi’nin köy tüzel kişiliğine ait alanda yapacağı siyanür havuzu için köy mezarlıklarını söktürtmek istediğinin yer aldığını, bunun da köy halkının tepkisini çektiğini soru önergesinde belirtti.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan iddiaların doğru olup olmadığının yanıtını ve “Yapılan uygulama mezarlıkların ranta kurban edilmesi anlamına gelmez mi?” Sorusuna yanıt vermesini istedi. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 10.01.2013

Lütfü TÜRKKAN

Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı

Kocaeli Milletvekili

Basında çıkan haberlere göre, Gümüşhane Demirkaynak (Mastra) Köyü’nde siyanürle altın üretimi yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş, köy tüzel kişiliğine ait alanda yapacağı ikinci siyanür havuzu için köy mezarlıklarını söktürtmek istemiş, bu da köy halkının tepkisini çekmiştir.

Köylülere noterden ihtarname çeken Maden Şirketi, köylülerden yakınlarının naaşlarını alıp başka bir yere defnetmelerini ve araziyi boşaltmalarını istemiş, Maden Şirketi’nin yasal yollardan mezarlıkları kaldırması mümkün olmadığından, arazi sahiplerine çeşitli vaatlerle mezarlıkları söktürdüğü iddia edilmiştir.

Bu nedenle;

1- Koza Altın İşletmeleri’nin, Gümüşhane’nin Demirkaynak Köyü’nde ikinci siyanür havuzunu köy mezarlığına kurduğu doğru mudur, eğer doğru ise bu yasalara uygun mudur?

2-Maden Şirketi’nin köylülerden yakınlarının naaşlarını alıp başka bir yere defnetmelerini ve araziyi boşaltmalarını istediği iddiaları doğru mudur?

3-Bu iddialar doğru ise; yapılan uygulama mezarlıkların ranta
kurban edilmesi anlamına gelmez mi?
h.kaynağı:avrupagazete.com

Editör: TE Bilisim