Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı Mansur Yavaş'tan Turgut Altınok'a belgeli yanıt. Kızının Londra'daki evini nasıl aldığının belgelerini paylaştı
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Milli Savunma Bakanlığı'na kadınların Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki konumunu öğrenmek için verdiği yazılı soru önergesine aldığı cevabın, Türkiye'nin çağdaş yüzü olarak kabul edilen TSK adına hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti. Güneş, "Toplam rütbeli asker içinde kadınların oranı yüzde 1,3'e tekabül ediyor. Halbuki çalışma hayatında fırsat verildiğinde kadınlar çok başarılı olduğu biliniyor. Kadınlara seçme seçilme hakkını en erken veren ülkelerden biri olan Türkiye; anaların çocuklarını gönül rahatlığıyla yine bir anne şefkatine teslim etmesini sağlayacak kadın generaller ya da anne olan bir genel kurmay başkanı niye çıkarmasın?" dedi.

Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. Maddesi'nin; herkesin, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğunu; kadınlar ve erkeklerin eşit haklara sahip bulunduğunu ve devletin, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğunun belirtildiğini hatırlatan Güneş, bu sayede kadın erkek eşitliğinin anayasal güvence altına alındığını kaydetti.

Güneş, bu yasal güvenceye dayanarak Milli Savunma Bakanlığı'na kadınların Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki konumunu öğrenmek için verdiği yazılı soru önergesine aldığı cevabın kamuoyunda Türkiye'nin çağdaş yüzü olarak kabul edilen TSK adına hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti. Soru önergemize verilen cevabın kadın subay oranının sadece yüzde 3,4, kadın astsubay oranının ise belirtmeye bile gerek duyulmayacak bir şekilde binde 4 olduğunu gösterdiğini anlatan Güneş, "Bu toplam rütbeli asker içinde yüzde 1,3'e tekabül etmektedir. Halbuki çalışma hayatında fırsat verildiğinde kadınlar çok başarılı olduğu bilinmektedir. Türkiye Barolar Birliği'ne bağlı avukatların yüzde 37,7'si, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre de bankacıların yarısı kadınlardan oluşmaktadır. Yönetici pozisyonlarında kadınların başarıları her gün gazetelere, dergilere manşet olmaktadır. Avrupa'daki kadın rütbeli asker oranlarına göre de TSK'daki kadın subay ve astsubay oranı çok düşüktür. 'General' rütbesinde ise hiç kadın bulunmamakta, 'albay' rütbesinde ise yalnızca 90 kadın bulunmaktadır. Soru önergemize verilen cevapta mevzuatta kadınların general rütbesine terfi etmesini engelleyen bir hüküm bulunmadığı belirtilmektedir. Öyleyse kadınlara seçme seçilme hakkını en erken veren ülkelerden biri olan Türkiye; anaların çocuklarını gönül rahatlığıyla yine bir anne şefkatine teslim etmesini sağlayacak kadın generaller ya da anne olan bir genel kurmay başkanı niye çıkarmasın? Biz harp akademilerinde yetişmiş Atatürk’ün çağdaş Türkiyesi'ni temsil edecek kadın generaller istiyoruz." dedi.
Editör: TE Bilisim