Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifinde Tanal, kanun teklifi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun lehte hükümlerinin basın emekçileri için uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Tanal kanun gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Söz konusu kanun basın emekçilerinin diğer işçilerden farklı olan çalışma koşullarına ve basın emekçilerinin ortaya koyduğu eserlere ilişkin olarak 4857 sayılı İş Kanunu’ndan daha farklı hükümler ortaya koymaktadır.
Bu hükümlerden bir kısmı basın emekçileri için, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirlenen hükümlerden kimi zaman daha az avantaj sağlayabilmektedir.
Ancak çalışma koşulları ve yapılan işin kamusal boyutu basın emekçilerinin işçi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamakla birlikte 4857 sayılı İş Kanunu’nun basın emekçileri açısından lehte olan kanunlarının uygulanması gerekmektedir.
Basın mensupları kamusal bir görevi ifa etmektedir. Kamusal bir görev yapan bu vatandaşlarımızın daha iyi koşullarda, haklarının olması gerektiği gibi alabilecekleri ve kanunlar tarafından korundukları bir ortamda meslek hayatlarını sürdürmeleri önemlidir. Şöyle ki; kamusal görevini ifa eden kişi kendi geleceği için kaygı duymadığı noktada, ülkemizin geleceğine daha büyük ehemmiyet verebilecek, görevini daha iyi yapabilecektir.”

Editör: TE Bilisim