Seçim yasakları perşembe günü başlıyor! Seçim yasakları perşembe günü başlıyor!
İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in kamu yatırımları açısından ihmal edildiğini belirtti. Türeli, “İzmir, kamu yatırımlarından hakettiği payı alamıyor. Özellikle çalışması devam eden yolların bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. İzmir hem tarım hem de sanayi kentidir. Hizmet sektörü ve ulaştırmanın burada ekonomik aktivitelerinin birleştirilmesi açısından çok büyük önemi bulunmaktadır.” dedi.

Türeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe ile 2013 yılı Kesin Hesap kanun tasarılarının geneliyle Sayıştay tezkereleri üzerindeki görüşmeler sırasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi üzerinde söz aldı. İzmir’e ilişkin kamu yatırımı planında yer alan çalışmaları komisyon gündemine getiren Milletvekili Türeli, konuşmasının başlangıcında Çandarlı ya da Kuzey Ege Limanı adıyla bilinen alanda başlatılan mendirek inşaatına ilişkin görüşlerini aktardı. Mendirek inşaatının çok uzun zamandır devam ettiğini ifade eden Türeli, “Ancak tamamlanamayan altyapı ve üstyapı işleri için yap-işlet-devret modelinin uygulanacağı söyleniyor ama orada da bir gelişme yok.” dedi. Projeye ilişkin ihale sürecinin de sağlıklı bir şekilde yürütülemediğini kaydeden Türeli, 5 Kasım 2013 tarihinde ihaleye girildiğini ancak hiç teklif gelmediğini, söz konusu ihale tarihinden bu yana yeni bir ihale açılmadığını söyledi. Türeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı'nda, limanın ilk etabının 2018 yılında tamamlanabileceği bilgisinin yer aldığını hatırlattı. Çandarlı Limanı’nın demiryolu bağlantısının da 2018 yılı sonunda tamamlanacağının belirtildiğini ifade eden Türeli, “Henüz etüt projesi bile yapılmamış. Bu konuda çok ciddi bir gecikme var, ihaleye teklif veren de çıkmadı. Bu projeye öncelik veriliyorsa kaynaklar alınır, oraya yönlendirilir ve tamamlanır.” diye konuştu.

İZMİR’İN BİTMEYEN KARAYOLLARI

Türeli, 2014 yılı yatırım programında İzmir yatırımlarını karayolları açısından incelediğini belirterek, görüntünün bu alanda da çok vahim olduğunu söyledi. Türeli, şehrin iç kısımlarında projelendirilen yolların tamamlanmasının, dış ilçelerin hem şehir merkezine hem de birbirlerine bağlanması açısından önem arz ettiğini vurguladı. Mevcut yolların çok yetersiz olduğuna ve projelendirilen yolların tamamlanma tarihinin ise sürekli uzatıldığına dikkat çekerek, “Şimdiye kadar çoktan bitirilmesi gereken yollar, bir türlü tamamlanamıyor.” dedi.

Türeli, İzmir’in devam eden belli başlı yol projeleri hakkında şu bilgiyi verdi: “Bergama Çevre Yolu’nun yapımına 2011 yılında başlanmış. Proje tutarı 34 milyon lira. Şu ana kadar yapılan hiçbir çalışma yok. 10 kilometrelik yolun 2017 yılında tamamlanması planlanıyor. Torbalı-Ödemiş-Kiraz yolu, 91 kilometre uzunluğunda planlandı. Yolun yapımına 1998 yılında başlandı. Proje tutarı yaklaşık 243 milyon lira. 2014 yılı yatırım programında kaynak ayrılmadı. 2017 yılında tamamlanması planlanıyor. Torbalı-Tire ayrımı Belevi yolu; 13 kilometre olarak planlanan yolun yapımına 2012 yılında başlandı. Proje tutarı 17,5 milyon lira. Yapılan bir çalışma bulunmuyor. Yolun 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor. İzmir-Çeşme ayrımı, Seferihisar-Selçuk-Kuşadası ayrımı; 80 kilometre uzunluğunda planlanan yolun yapımına 2011 yılında başlandı. Proje tutarı yaklaşık 117 milyon lira. 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor. İzmir-Torbalı ayrımı, Menderes–Seferihisar- Selçuk ayrımı, 45 kilometre olarak planlandı. Proje tutarı 50 milyon lira. Yolun yapımına 2011 yılında başlandı. 2017 yılında tamamlanması planlanıyor. Aliağa-İzmir yolu, 40 kilometre olarak planlandı. Yolun yapımına 2008 yılında başlandı. Proje tutarı yaklaşık 71 milyon lira. Şu ana kadar 21 milyon lira harcanmış. 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor. İzmir-Turgutlu ayrımı, Kemalpaşa-Torbalı il yolunun yapımına 2013 yılında başlanması planlanıyor. Yolun proje tutarı yaklaşık 83 milyon lira olarak belirlendi. Şu ana kadar çalışma yapılmadı. Yolun 2017 yılında tamamlanması planlanıyor."

İzmir’in kamu yatırımları açısından ihmal edildiğini savunan CHP Milletvekili Türeli, “İzmir, kamu yatırımlarından hakettiği payı alamıyor. İzmir, Türkiye’nin üçüüncü büyük kenti; hem tarım kenti hem sanayi kenti hem de limanı var. Bu kapsamda sadece İzmir’i ele almak doğru bir yaklaşım olmaz. Bu bölgeyi Manisa, Denizli ve Aydın ile birlikte düşüneceksiniz. Osmanlı döneminde ilk demiryolları bu bölgede yapılıyor. Neden? İçerideki birtakım tarım ürünlerinin taşınabilmesi ve limandan ihraç edilebilmesi için. Unutmayalım, İzmir 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde ihracatta birinci sırada, ithalatta ise İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunuyordu.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim