31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi 31 Mart yerel seçimi için 5 adımda oy kullanma rehberi
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 95 yıldır arşivde muhafaza edilen İstiklal Mahkemelerine ait belgelerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirterek, "Amacımız bir ölçüde tarihi bir dedikodu malzemesi olmaktan çıkarmaktır." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Tören Salonunda, ulusal yayın yapan basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri ve parlamentoda görev yapan muhabirlerle kahvaltılı bir toplantı yaptı. Bu toplantıda İstiklal Mahkemeleri kitaplarının tanıtımı da gerçekleştirildi. İstiklal Mahkemeleri kitaplarının tanıtım filmi izlettirildi. İstiklal Mahkemelerine değinen Çiçek, 95 yıldır arşivde muhafaza edilen belgelerin kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

En çok tartışılan İstiklal Mahkemeleriyle ilgili dökümanlar olduğunu dile getiren Çiçek, "Öncelikli olarak asker kaçaklarının önlenmesi için kurulmuştur. Bugünün şartlarında değerlendirmek zor, bugünün kolaycılığı ile geçmişi suçlamak, ahlaki ve insaflı tutum olmaz. Dönemin şartlarını iyi bilmek gerekiyor. İhtiyaca binaen bu mahkemeler kurulmuştur. Amacımız geçmişimizde yaşanan olayları bir tartışma malzemesi, bir suçlama malzemesi haline getirmek değildir. Kim bunu yaparsa en büyük saygısızlığı bu çalışmaya yapmış olur. Yeni bir çatışma kamplaşma değil, tam tersi insanların geçmişleri nasıl kendilerini takip ediyorsa milletleri de takip eder, geçmişte yaşananları o günün şartlarında değerlendirmek, geleceğimizi de daha sağlıklı teminatlar bağlamak. Evrakları olduğu gibi yayınladık. Bizim tek bir ilave cümlemiz yok. Amacımız tarihimizin bu dönemini de bir dedikodu malzemesi olmaktan çıkarmak. Amacımız bir ölçüde tarihi bir dedikodu malzemesi olmaktan çıkarmaktır." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim