Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre'nin ÖSYM tarafından güvenliğin olmadığı gerekçesiyle YGS sınav merkezi listesinden çıkartılması ile ilgili soru önergesi verdi. "Sınava girecek öğrencilere yönelik hiçbir güvenlik problemi yokken böyle bir karar ile Cizre gençliği cezalandırılmak mı istenmektedir?" diye sordu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, YGS sınav merkezi listesinden çıkartılan Cizre’de öğrencilerin Cudi ve Gabar Dağı eteklerinde ulaşımı oldukça zor olan köylerde sınava girmek zorunda bırakıldığını söyledi. Ayrıca binlerce öğrencinin tercihleri dışında Mardin, Batman ve Siirt gibi illerde sınava girmek zorunda bırakıldığına anlatan Sarıyıldız, "Cizre’de köylere ve şehir dışında gönderilecek yüzlerce öğrencinin gidecekleri yerlerde yaşayacakları adaptasyon ve barınma sorunları nedeni ile ciddi anlamda mağdur yaşayacaktır. Maddi durumu kötü olan çok sayıda öğrenci de bu yanlış uygulamadan ötürü sınav hakkını kullanamayacaktır. ÖSYM’nin aldığı bu kararın faturası ne yazık ki büyük emek ile sınava hazırlanan gençlere kesilmektedir." diye konuştu.

Sarıyıldız, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:

- Cizre’de güvenliğin olmadığı yönündeki bir kanaate nasıl varıldı? Bu karar alınırken il ve ilçe mülki amirlerinin görüşlerine başvuruldu mu? Başvurulduysa bu konudaki görüşleri ne olmuştur?

- Cizre’de yaşayan binlerce öğrencinin YGS sınavında Şırnak başta olmak üzere diğer il ve ilçelere dağıtılması sınava eşit koşullarda girme hakkının ihlali anlamına gelmemekte midir?

- Sınava girecek öğrencilere yönelik hiçbir güvenlik problemi yokken böyle bir karar ile Cizre gençliği cezalandırılmak mı istenmektedir?

- Bu durum yarattığı eşitsizlik kadar aynı zamanda öğrenciler açısından ciddi mağduriyetlere de neden olacağı aşikârdır. Kendi istekleri dışında zorunlu olarak Şırnak merkezin belde ve köylerinde ve diğer illerde sınava girecek olan öğrencilerin yaşayacakları mağduriyetlerin giderilmesi için aldığınız önlemler nelerdir?

- Kendi istekleri dışında Mardin, Batman ve Siirt gibi illere gönderilen öğrencilerin yol ve konaklama masraflarını karşılamayı düşünüyor musunuz?

- Cizre’de kaç öğrenci Şırnak merkez, belde ve köylerde sınava girmek zorunda kalmıştır? Şırnak’ta tercihleri dışında Mardin, Batman ve Siirt gibi illerde sınava girmek zorunda kalan öğrenci sayısı kaçtır?

Editör: TE Bilisim