Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
Demokratik Sol Parti (DSP) Başkanlık Kurulu, AK Parti'nin, ‘Darbe Anayasası’ söylemine sığınarak bir ‘Anayasa darbesi’ yapma peşinde olduğunu açıkladı.

DSP Başkanlık Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, AKP iktidarının, Cumhurbaşkanı’nın da arzu ve beklentilerini karşılamak adına bir 'Yeni Anayasa' yapılması konusunu gündeme getirdiğine işaret edildi. Açıklamada, parlamentodaki partilerin temsilcilerinden oluşan bu komisyona Meclis Başkanının başkanlık yapmasının demokratik olmadığı gibi, 'Başkanlık sistemini' uygun gördüğü beyanıyla, görüşünü açıklamış olması sebebiyle de şaibeli duruma geldiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AKP, ‘Darbe Anayasası’ söylemine sığınarak bir ‘Anayasa darbesi’ yapma peşindedir. Asıl amaçları Anayasa’nın ilk dört maddesinin ortadan kaldırılmak istenmesidir. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi, seçilen Cumhurbaşkanına Anayasadaki yetkilerini de açacak bir güç durumu yaratığı uygulamada görülmüştür. Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı’nın seçimi şekli ve yargı bağımsızlığının tam sağlanması konulularında olmalıdır.

Anayasadaki kuvvetler ayrılığı ilkesinden rahatsız olan AKP, 'Kuvvetler uyumu' gibi ucube bir söylemi topluma kanıksatma peşindedir. Bu kabul edilemez.
Bir sonuç alınamayacağı daha bugünden belli olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sonunda AKP iktidarının bir oldu-bittiyle halk oylamasına sunulmak üzere kendi Anayasalarını gündeme getirecekleri kaygısındayız. Böyle bir oldu-bittiye DSP asla izin vermeyecektir.”


Editör: TE Bilisim