Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak? Mersin Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde hangi güç kazanacak?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev alacak vatandaşlara devletin katkı vereceğini açıkladı. Davutoğlu, “'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa üç yılda, beş yılda, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak. Diyelim, hesap açtı, üç sene içinde 50 bin lira biriktirdi. Ama konut almak şartıyla açılan bir hesap. Sizin yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği o para, 50 bin liraysa yüzde 15'i nispetinde ona katkıda bulunulacak. Böylece, 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa 15 bin lira. Devlet onu verecek. Böylece tasarrufu teşvik anlamında da peşinatları kolay yatırmak anlamında da teşvik mahiyeti taşıyacak.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Marriot Otel’de düzenlenen İnşaat Sektörü Zirvesi’ne katıldı. Sektör temsilcileri ile uzun bir görüşme gerçekleştiren Davutoğlu, 8 bakanın da iştirak ettiği toplantının ardından bir konuşma yaptı.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KATKISI YÜZDE 30"

Türkiye’de inşaat sektörünün, iç boyut itibarıyla en fazla katma değer sağlayan, en çok istihdam alanı oluşturan sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Davutoğlu, sektörle ilgili bazı rakamlar paylaştı: “Gayrisafi milli hasılaya doğrudan yüzde 5,8 ama 256 sektöre sağladığı iş imkanıyla yüzde 30’a varacak katkı sağlayan sektörden bahsediyoruz. İstihdam, bizim dönemimizde yüzde 4,5’ten yüzde 7,4’e yükseldi, inşaat sektörünün istihdamdaki payı.”

Bununla birlikte inşaat sektörünün ülke dışında da önemli bir konumda olduğunu anlatan Davutoğlu, “Dünyada en büyük 250 şirketin içinde; ilk yüzde 4, 250’de 42 şirketimizin olması bu anlamda şirket sayısı itibarıyla Çin’den sonra ikinci olmamız gurur vesilesidir. Hükümetlerimizin bu konuya verdiği önemi göstermesi bağlamında, toplamda 7 bin 684 proje şu ana kadar tamamladı, 300 milyar dolarlık. Çok çarpıcı istatistik vermek istiyorum: 1972, ilk yurt dışında müteahhitlik işi aldığımız yıl. 1972’den 2002’ye kadar 30 yılda 44 milyar dolar proje alındı, yapıldı. Bizim 12 yılımızda, 2002’den 2014’e kadar 260 milyar dolar. Yani toplam yurt dışında aldığımız projenin yüzde 85’i AK Parti iktidarları döneminde alındı. Bu da bizim bu sektöre verdiğimiz önemi gösteriyor. Ayrıca sektörün baz olarak büyüklüğünde ortaya çıkan değişim de gurur veriyor. 2000 yılında ortalama proje büyüklüğü şirketlerimizin 20 milyondu, şimdi 2014’te 88,4 milyon. Ki bu da ölçek olarak şirketlerimizin artık çok daha büyük ölçeklerde iş almakta olduklarının çarpıcı bir göstergesi.” diye kaydetti.

"EN FAZLA İŞ KAZASI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE OLUYOR"

Konuşmasında özellikle inşaatlarda daha fazla oranda meydana gelen iş kazalarına da iş sağlığı ve güvenliği başlığı altında değinen Davutoğlu, “Asansör kazalarından sonra bizzat meseleyle ilgilendiğimde gördüğüm husus şu ki, en fazla iş kazaları inşaat sektöründe oluyor.” dedi. Bu kazaların büyük şirketlerden daha çok, küçük şirketlerde eski usul çalışmalardan kaynaklanan hususlar olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bu konuda bütün inşaat sektörümüzün, küçük işletmeleri de içine alacak şekilde çok ciddi eğitimden geçirilmesine ihtiyaç var. Bu konularda zaten şu anda TBMM'de olan devrim mahiyetinde attığımız adımlar var. Sizlerden bu konularda destek talep ediyoruz. Kanunu çıkarmak kolaydır. Kanun hakkında konuşmak da kolaydır. Önemli olan kanunun uygulanması esnasında, o kanunla ilgili bütün tarafların aynı bilinç ve kararlılıkla o uygulamaya sahip çıkmasıdır. Bu bakımdan iş sağlığı ve güvenliği konusunda hepimizin sürece katkı yapmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"BU KESİNLİKLE RANT VERGİSİ DEĞİLDİR"

Davutoğlu, daha önce açıkladığı Kamu Yönetiminde Şeffaflık ve Reform Paketi’nde yer alan ve kamuoyu tarafından “rant vergisi” olarak değerlendirilen “değer artış payına” da açıklama getirdi. Davutoğlu, “Bu, kesinlikle bir rant vergisi, şerefiye vergisi değildir. Herhangi bir yerde bir arazi, mülk edinmiş olan bir vatandaşımızın ya da şirketimizin zamanla orada kazandığı değerin vergilendirilmesi değildir. İmar planı geçmişse o imar planı dolayısıyla yeni yapılaşma hiç olmamışsa zaten bir şey söz konusu değil. İmar planı geçtikten sonraki herhangi bir değer artışından vergi alınması kesinlikle değildir. Sadece var olan imar planı, istisnai olarak bireysel bir taleple, kamu otoritesi kullanılarak, bir imzayla değer artışı sağlanmışsa işte orada devreye girecek bir husustur. İstisnai bir durumdur” diye izah etti.

Davutoğlu, şöyle ekledi: “İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak düzenleme, hem etik hem de ekonomik boyuta sahip. Belediyelerimizin güçlendirilmesi bağlamında ekonomik ama bir taraftan da kuralların açık ve net olması bağlamında etiktir. Aynı paftada, aynı yerde bireysel bir taleple bir araziye verdiğiniz emsal artış, yandaki başka arsaya verilmemişse büyük bir eşitsizlik yapılıyor demektir. Burada ortaya çıkan değer artışı, o kişinin emek üreterek artırdığı bir şey değildir. Vergi, emek üreterek veya finans üzerinden kazanılarak ortaya konan bir şeydir. Burada ise bir imzayla olacak değer artışı, kamunun otorite kullanımı suretiyle yaptığı değer artışı söz konusudur.”

Davutoğlu, tersi bir durumda, artış yerine düşüş yaşanması durumunda ise zararın karşılanacağını aktardı: “Emsal düşüşü yaşanması, kamunun aldığı bir kararla arsa veya mekan sahibinin o düşüş nedeniyle yaşadığı zararın tazminini sağlayacak bir düzenleme de yapılacak. Kimsenin hak ettiğinin dışında bir şey almaması ama hak ettiğinden de bir şey kaybetmemesi lazım.”

"EV KREDİSİ HESABI AÇANA YÜZDE 15 DESTEK"

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının sonunda da konut kredileriyle ilgili yeni teşvik kararlarını açıkladı. Davutoğlu, “Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. Hatırlarsanız, Aile ve Sosyal Hayatı Koruma programında 'Çeyiz Hesabı' ilan etmiştik. ‘Aile, bir çocuğun evlenmesi için ya da belli bir yaştan sonra bir hesap açıp para biriktirmeye başlarsa 18 yaşına geldiğinde, evlenirken onun yüzde 15'ini devlet verecek’ dedik. Benzer şekilde, 'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa üç yılda, beş yılda, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak. Diyelim, hesap açtı, üç sene içinde 50 bin lira biriktirdi. Ama konut almak şartıyla açılan bir hesap. Sizin yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği o para, 50 bin liraysa yüzde 15'i nispetinde ona katkıda bulunulacak. Böylece, 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa 15 bin lira. Devlet onu verecek. Böylece tasarrufu teşvik anlamında da peşinatları kolay yatırmak anlamında da teşvik mahiyeti taşıyacak.”

Editör: TE Bilisim