Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın Adil bir seçim olsun millet iradesi yok sayılmasın
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirvesi Birinci Toplantısı vesilesiyle, 2-3 Mart 2015 tarihlerinde Portekiz’i ziyaret edecek. Davutoğlu bu ziyaretin ardından, 4-7 Mart 2015 tarihlerinde New York’a Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

Başbakanlıktan ziyaretlerin detayına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirve mekanizmasının, Portekiz Başbakanı Passos Coelho’nun 17-19 Aralık 2012 tarihlerinde ülkemizi ziyareti sırasında imzalanan 'Türkiye ile Portekiz Arasında İkili İlişkilerin Güçlendirilmesine Yönelik Strateji Belgesi'yle tesis edildiği hatırlatıldı.

Başbakan Davutoğlu’na refakat edecek Bakanların da katılımıyla gerçekleşecek Zirve’de ikili ilişkilerin ayrıntılı olarak ele alınacağı, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin değerlendirileceği kaydedildi. Davutoğlu’nun, ziyareti sırasında Portekizli mevkidaşı Passos Coelho’yla yapacağı görüşmelerin yanısıra, Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva tarafından kabul edileceği ve Portekiz eski Cumhurbaşkanı ve Türkiye’nin İspanya ile birlikte eşsunucusu olduğu Medeniyetler İttifakı ilk Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio ile biraraya geleceği ifade edildi.

DAVUTOĞLU; BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İÇİN ABD’YA GİDİYOR

Başbakan Davutoğlu’nun, Portekiz ziyaretinin hitamında, ABD’nin ve dünyanın önde gelen finans merkezi konumundaki New York’a hareket edeceği, uluslararası finans çevreleriyle bir araya geleceği ve ABD’li önde gelen yatırımcılar ve ekonomistlerle temaslarda bulunacağı belirtildi.

Davutoğlu’nun, New York’ta bulunacakları süre zarfında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la da bir görüşme gerçekleştireceği, Kıbrıs, Suriye, Irak, DEAŞ tehdidi ve Ukrayna başta olmak üzere, bölgesel ve küresel konulara ilişkin gelişmeleri, 2016'da Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı Dünya İnsani Zirvesi dâhil BM ile ortaklaşa yürütülen projeleri ele alacağı dile getirildi.

Davutoğlu’nun Birleşmiş Milletler’de ayrıca, Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi temalı yüksek düzeyli etkinliğe, BM Genel Kurulu Başkanı Sam Kutesa’nın daveti üzerine iştirak ederek, Birleşmiş Milletler'e hitap edeceği vurgulandı.

New York ziyaretleri kapsamında, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşları arasında yer alan Council on Foreign Relations’un (CFR) yıllık Kurumsal Toplantısı’na onur konuğu olarak katılacağı ve bir konuşma yapacağı belirtilen Davutoğlu’nun New York’ta, Türk-Amerikan toplumu temsilcileriyle de bir araya gelmesi öngörüldüğü vurgulandı.

Editör: TE Bilisim